Olyckligt och svårförståeligt från Socialstyrelsen om fysisk aktivitet

Ännu en vecka i högt tempo, och nu har mycket fokus varit på primärvård, kompetensutveckling men också på olika tolkningar av vilken betydelse fysisk aktivitet har. Finns det tillräcklig evidens eller ej?

Debatten har förts i Läkartidningen, först i form av kritik mot Socialstyrelsens remissversion av riktlinjer vid depression (Sätt större fokus på fysisk aktivitet vid behandling av depression), sedan i form av försvar för riktlinjerna (Otillräckligt underlag för att bedöma effekten av fysisk aktivitet). Till detta kommer att FYSS, som kom ut i ny utgåva alldeles nyligen, och som finansieras och supportas av Socialstyrelsen tydligt rekommenderar fysisk aktivitet som behandling vid depression (Rekommenderad fysisk aktivitet vid depression). 

Det är olyckligt och svårbegripligt att just fysisk aktivitet prioriteras lågt av Socialstyrelsen, och särskilt olyckligt att det uppstår dubbla budskap. Fysioterapeuterna kommer förstås att lämna ett remissvar kring detta, där vi tydliggör vår inställning, att det definitivt finns tillräckligt med evidens för fysisk aktivitet.  Men det börjar bli tröttsamt och icke acceptabelt att liknande process nu upprepas. För ett år sedan var det riktlinjerna för MS och Parkinson och nu både riktlinjerna för demens och depression. Och samtidigt som sagt tydlig evidens i FYSS. Socialstyrelsen behöver förklara sin hållning och ändra inställning, så att patienterna får tillgång till fysisk aktivitet som behandling. Läs min kommentar i Läkartidningen här.

En annan fråga som är närbesläktad är tillgången till fysioterapeut inom elevhälsan i Sverige. Antalet fysioterapeuter och sjukgymnaster inom elevhälsan är ytterst få. Detta trots kunskapen om vikten av träning och fysisk aktivitet, inte minst för barn med någon typ av funktionshinder, rörelserädsla mm.

I veckan fick jag och professionsutvecklare Charlotte Chruzander en pratstund med Viktoria Kolm, sjukgymnast i elevhälsan i Vallentuna kommun. Hon är en av tre(!) fysioterapeuter/sjukgymnaster inom elevhälsan i hela landet! Men var är övriga 287 kommuner? Fysioterapeuterna har som mål att det ska finnas fysioterapeuter inom elevhälsan i alla kommuner. För framtidens och hälsans skull! 

I början av veckan gjorde jag verksamhetsbesök i Jönköping och på Skillingaryds Vårdcentral. Jag träffade Johanna Mosell, ny distriktsordförande för Fysioterapeuterna i distrikt Jönköping och samtalade kring ordförandeskap och koppling mellan lokalt och centralt arbete i förbundet. I Skillingaryd besökte jag distriktssjukgymnast Patrik Alm, och fick också möjlighet att ta del av patientarbete och träffa hans arbetskamrater på enheten. 

Vi diskuterade bl.a. behovet av kompetensutveckling för fysioterapeuter i primärvård och behovet av att det inrättas specialisttjänster inom primärvården. Patrik går just nu en masterutbildning på distans i Luleå, under fyra år, med en extra arbetsinsats, förutom heltidsarbete, på 20 tim/vecka. 25% av den tiden ersätts av arbetsgivaren, resten , 15 tim/vecka står Patrik själv för, en situation, som känns igen av många andra. De flesta får ingen ersättning alls av sin arbetsgivare för denna typ av vidareutbildning.

Och när specialistutbildningen är genomförd, så är det förstås av yttersta vikt att arbetsgivaren inrättar specialisttjänster, så att kompetensen tas tillvara och kommer patienterna till del. Här finns mycket förbättringspotential, och det är en situation som gäller de flesta delar av landet.Stor förbättringspotential. Bara sex av 21 landsting/regioner har inrättat specialisttjänster för fysioterapeuter och 0 av 290 kommuner.

T.v. Patrik Alm och jag med några av vårdcentralens läkare, Patrik på sitt behandlingsrum och t.h. träffar jag distriktsordförande Johanna Mosell

Igår torsdag arrangerade Dagens Medicin årets Primärvårdsdag på Nalen i Stockholm. Dagen var välbesökt, med ca 250 deltagare och innehållet bra. Är primärvården i ombyggnad eller är det ett rivningsprojekt? var ett av de intressanta ämnena under dagen. Överst inledningspasset med Anna Ingmanson, Charlotta Larsdotter och Anna Granevärn. Jag träffade bl.a. Niklas Föghner och Sofia Ernestam som medverkade, nere t.v. och nere t.h. visar Charlotta Larsdotter engagerat Bra Livs app för dagens moderator Christina Kennedy och Andreas Larsson.

I onsdags hade vi årets andra möte med Fysioterapeuternas förbundsstyrelse, denna gång i form av telefonsammanträde. En av huvudpunkterna var att fastställa verksamhetsplanen för 2017Helena Pepa, Caroline Agrell och jag sammanträdde tillsammans med hela förbundsstyrelsen via Helenas mobiltelefon.

I södra Sverige där jag befunnit mig i veckan har det varit en vacker men kall februarivecka, jag hann också njuta av en skön promenad i frisk vind utmed Vätterstrand.

Ha en trevlig helg!