Att satsa på hälsa är att investera i framtiden

Denna veckan har innehållit tidiga morgnar och sena kvällar för min del, med som vanligt mycket intressanta ämnen.

Idag fredag förmidddag inledningstalade jag på Kongress för sektionerna OMT och FYIM i Stockholm. 330 deltagare och som vanligt ett stort intresse inför kongressen, och som vanligt ett program av hög kvalitet. Särskilt roligt var det att få möjlighet att hälsa på Freddy Kaltenborn, en verklig legendar inom ortopedisk manuell terapi, idag 94 år gammal, och hedersgäst på kongressen. Invigning av kongress för OMT och Fysisk aktivitet och idrottsmedicin. Nere t.v. en pratstund med Freddy Kaltenborn och nere t.h. omgiven av arrangörerna till kongressen, Kalle Nordén, ordförande i OMT-sektionen och Eva Rasmussen Barr, ordförande i sektionen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin.

I början på veckan träffades de politiska presidierna i Vårdförbundet och Fysioterapeuterna för en avstämning av det samarbete vi har inom förbundsområde hälso- och sjukvård inom OFR. Det blev en kväll med konstruktiva och bra samtal.

Vårdförbundet: Sineva Ribeiro, ordförande, Ann Johansson, vice ordförande, Johan Larson, vice ordförande. Fysioterapeuterna: Mikael Hjerne, ordförande förhandlingsrådet, Cecilia Winberg, vice ordförande, Stefan Jutterdal, ordförande

Onsdag morgon deltog jag på ett frukostmöte på Entrepenörsforum. Ämnet var ”Välfärd utan vinster?” och innehöll såväl en ny SIFO-undersökning om allmänhetens syn på vinster i välfärden och flera intressanta debattinlägg. Bl.a. medverkade partiledare Annie Lööf (C), Ulrika Lorentzi, LO och Britta Wallgren, Capio Sverige. Självklart var det mycket fokus kring utredningen Ordning och reda i välfärden och åsikterna gick isär. Läs mer om frukostmötet här.

Jag kan känna mig bekymrad över att så mycket fokus hamnar på vinster eller inte vinster, när diskussionen istället skulle behöva handla mer om kvalitet, vilket vi också framförde i vårt remissvar från Fysioterapeuterna. En stor del av den rehabilitering som bedrivs i öppenvård görs av bl.a. fysioterapeuter i privat verksamhet, särskilt i storstäderna. Och eftersom både prevention och rehabilitering är områden som måste prioriteras inför de närmaste åren, då bl.a. antalet äldre i samhället ökar drastiskt, så behövs det positiva signaler som gör att egna företagare orkar fortsätta och vågar satsa framåt.

Under torsdagen besökte jag tillsammans med Marie Granberg, ordförande i Fysioterapeuternas företagarråd och Harriet Wallberg, regeringens utredare avseende nationella taxan ett inspirerande besök på Rehabtjänst i Stockholm. Verksamhetsbesöket var en del i det fortsatta arbetet med översynen av den nationella taxan.

Vid studiebesöket på Rehabtjänst medverkade förutom Harriet Wallberg och Marie Granberg också Martin Nordlander, Barbro Rolandsson, Johanna Bergtoft, Ann-Christin Säther, Eva Petersson och Beatrice Bakalis

I veckan utkom Fysioterapi nr 3. Du kan ta del av min ledare här.

Att vi går mot ljusare tider är helt klart. Och till helgen gäller det att ställa om klockan och möta sommartiden.

Trevlig helg!