På Världshälsodagen – Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse

Idag den 7 april är det Världshälsodagen, och inför det skrev vi från Fysioterapeuterna tillsammans med Lärarnas Riksförbund en debattartikel, som publicerades på Aftonbladet Debatt i onsdags.

Syftet var att lyfta fram vikten av rörelseglädje och att skapa förutsättningar för rörelse för barn och unga, både i skolan och på fritiden. Jag är mycket nöjd med innehållet i debattartikeln, det är ett viktigt budskap och det är viktigt och värdefullt att kunna agera tillsammans med Lärarnas Riksförbund.

Däremot är jag direkt missnöjd med rubriken, som ju inte sätts av oss debattörer, utan av tidningen ensam. Rubriken 200 000 svenska barn är för feta är osmaklig, och jag skulle själv inte ens komma på tanken att använda den. Det vi vill åstadkomma är just rörelseglädje och lust till att röra på sig och det är viktigt att det skapas förutsättningar, på ett inkluderande sätt. Läs debattartikeln här.

UPPDATERING: Efter vårt inlägg kom en replik och vi fick också publicerat en slutreplik Det är inte barnfetma utan behov av rörelse vi lyfterVi vill se fler fysioterapeuter i svenska skolor och vi vill bidra till att skapa förutsättningar för att alla barn ska få uppleva rörelseglädje. Vilket stämmer väl överens med budskapet i Fysioterapeuternas vision: ”Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse”

Tillsammans med bl.a. Sveriges Arbetsterapeuter fick vi i måndags en debattartikel angående vikten av att stärka kommunal rehabilitering publicerad i Dagens Samhälle. Läs debattartikeln här. Vårt budskap är att alla kommuner bör inrätta en MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering, precis som varje kommun har en MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Idag finns det en MAR i endast 60 av 290 svenska kommuner. Vi menar att den nyligen presenterade Kvalitetsplan för vård och omsorg av äldre borde ha haft med detta i sitt förslag.

På tisdagen deltog jag i ett Seminarium om multisjuka äldre, arrangerat av Dagens Medicin. Dagen var bra och innehållsrik och bl.a. var det intressant att lyssna till regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto, som presenterade betänkandet Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg för äldre personer, dvs det betänkande som vi syftade på i debattartikeln ovan, i Dagens Samhälle. Ta del av hennes presentation här.

Susanne Rolfner Suvanto presenterade betänkandet Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg av äldre. Uttrycket ”Läs mig” kommer från ett verksamhetsbesök där en av de boende äldre svarade på frågan om vad som var bra. ”Personalen ska kunna läsa mig”, blev svaret

I Utvecklingsdialogen som är ett samarbete mellan SKL och många professioner och parter förs en dialog kring viktiga utvecklingsfrågor inom hälso- och sjukvården. Efter två års regelbundna träffar beslöt vi nu att göra en summering och sammanställning framöver, av vad vi åstadkommit tillsammans. Behovet av att arbeta med förnyelse tillsammans är mycket stort, inte minst med tanke på att behovet av välfärdstjänster kommer att öka kraftigt de närmaste 15-20 åren. Arbetskraften däremot kommer inte alls att öka på samma sätt, och det ställer samhället inför problem och nya utmaningar. Hans Karlsson, avdelningsdirektör på Avdelningen för Vård och Omsorg på SKL redovisar framtidsutsikterna.

I onsdags morse deltog jag på ett frukostmöte hos Cancerfonden, då årets Cancerfondsrapport presenterades. Både frukostseminariet och Cancerfondsrapporten hade ett mycket viktigt innehåll. I Cancerfondsrapporten finns också ett särskilt avsnitt om det ökande behovet av rehabilitering, läs det här.

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed inledde frukostmötet (överst). Cancerfondens Jan samtalar med Christina Kennedy och Hans Hägglund (nere t.h.) och så träffade jag ett gäng fysioterapeuter från Fysioterapeuternas sektion för onkologisk och palliativ fysioterapi (nere t.v.). Fr vänster: Fiona Cameron, sektionsordförande, Charlotte Werner och Karin Larsen.

En arbetsvecka rymmer många intryck. Jag väljer att avsluta dagens blogg med ett småländskt foto, som jag tog på väg till bussen, tidig måndag morgon. Den idylliska morgonstunden har jag burit med mig under veckan.

Trevlig helg!