Kommentar till regeringens vårbudget 

Idag har regeringen presenterat sin vårbudget. Regeringen målar upp en situation i hälso- och sjukvården och omsorgen som är ansträngd, men några tydliga lösningar på de utmaningar som vi står mitt i finns inte. 

De satsningar som görs på bland annat barn- och ungdomspsykiatrin och förlossningsvården är så klart bra och det är områden där vi som fysioterapeuter har stor kunskap och erfarenhet. Men för att långsiktigt kunna möta de behov som människor har inom hälso- och sjukvården behöver vi tänka nytt.

Att satsa förebyggande och rehabiliterande är nyckeln för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda en hälso- och sjukvård och omsorg i världsklass, resurserna måste gå till dem som har störst behov. Ett led i detta är att förebygga att problem och sjukdom uppstår. Fallolyckor kostar exempelvis samhället drygt 24 miljarder per år men kan med små medel förebyggas och på så sätt minska både personligt lidande och samhällsekonomiska kostnader.

Hälso- och sjukvården behöver ställa om till ett mer förebyggande och långsiktigt sätt att arbeta. Den utmaningen behöver vi ta oss an tillsammans, men en förutsättning är att det finns modiga politiker som ser vinsterna i att långsiktigt göra de satsningar som krävs. Annars kommer vi se samma resultat som vi har idag om några år.