En vecka med fysisk aktivitet och åldrande. Gästblogg av Cecilia Winberg

Efter intensiva dagar med nordiskt fysioterapimöte på Island flög jag vidare till Montreal för att delta i SPA (Summer Program in Aging) med tema fysisk aktivitet och åldrande. 6 fysioterapeuter från Sverige hade fått förmånen att delta tack vare finansiering från Forte. SPA är ett samarbete mellan Concordia Universitet och Canadian Institute of Health Research och samlar masterstudenter, doktorander och post doc från olika discipliner och från olika delar av världen.

Emelie Karlsson, KI, Annika Toots, Umeå universitet, Elisabeth Rydwik, KI, Cecilia Odelstierna, Forte, Mari Lundberg, KI, Caroline Larsson, Lunds universitet, Cecilia Winberg, Lunds universitet

Det har varit en intensiv vecka med många samtal, många föreläsningar och mycket att reflektera kring. Jag tänkte bara dela med mig av några höjdpunkter.

Under veckan har vi hört om hur fysisk aktivitet kan minska risken för demens hos personer som inte har genetiskt anlag. Fysisk aktivitet kan också förbättra kognitiv förmåga. Effekten är att jämställa med medicinsk behandling men utan några biverkningar. Genom att minska fysisk inaktivitet med 25 % skulle man kunna förebygga 1 miljon fall av demens. Även om många studier testat konditionsträning och/eller styrketräning finns det sannolikt god effekt även av mer lågintensiv träning som promenader. Ett vanligt hinder för fysisk aktivitet är väder och därför valde man att i en studie jämföra träning utomhus och inomhus. De som tränade utomhus genomförde programmet i större utsträckning, de upplevde ett större lugn och de var också de som inte ville sluta med programmet när studien avslutades.

Professor Yves Joanette gav en mycket bra presentation om demografins utmaningar. Han hade tillsammans med andra forskare genomfört en AGE-tour där de mött forskare, beslutsfattare och andra med har möjlighet att påverka. Under turnen fick deltagarna skatta vilka frågor som var viktigast i förhållande till åldrande. Alzheimer och möjlighet att kunna åldras hemma kom på topplatserna men högt upp kom också prevention och hälsofrämjande arbete vilket ju är glädjande. Concordia universitet fokuserar mycket forskning kring just dessa frågor.

I veckan har man i USA släppt nya rekommendationer om byggd miljö och fysisk aktivitet. Att förändra omgivningen för att stimulera till fysisk aktivitet är något som bör tas i beaktande även i Sverige. Tex genom bättre möjligheter att cykelpendla, genom välplanerade skolgårdar som ger möjlighet och utrymme till lek och genom tillgänglig miljö.

Montreal är en vacker stad med Mont Royal vilande bredvid även om vi mest tillbringat tiden inomhus. Programmet var intensivt och gav få möjligheter till egen fysisk aktivitet men några promenader har vi kunnat trycka in.

Sammanfattningsvis tycker jag att det har varit en givande vecka både socialt och kunskapsmässigt. Jag är också ännu mer övertygad om betydelse av fysisk aktivitet och träning under hela livsloppet för hälsoeffekter nu och även senare i livet. Det känns bra att vi i Sverige liksom i andra länder har väl underbyggda rekommendationer för fysisk aktivitet och träning i den nyligen uppdaterade FYSS. Det känns också bra att få komma hem efter två intensiva veckor.