Summering av Almedalsveckan 2017 och snart semester

Dags att summera den gångna veckan, som blev ovanligt intensiv. Årets Almedalsvecka inföll nämligen samtidigt som WCPT höll världskongress i Sydafrika. Fysioterapeuterna har haft representanter på båda evenemangen och vi har rapporterat om detta i ett antal blogginlägg och gästbloggsinlägg. En summering från världskongressen kommer i helgen, som ytterligare ett gästbloggsinlägg.

När det gäller Almedalsveckan 2017 så är jag för min del glad och nöjd med det genomslag som vi från Fysioterapeuterna fått för vårt budskap om Tre lyft för Sverige. Jag är också glad över det fantastiska lagarbetet, som gör detta påverkansarbete både bättre och så mycket roligare. Kul på jobbet! Tack Caroline, Frida, Mikael, Pia, Marita och Daniel! Tack också till Gunilla Limbäck Svensson och Louise Gamming från Sektionen för MDT, som förstärkte vår gröntröjade trupp i Visby.

Jag bad gänget från förbundsstyrelsen att reflektera över vilka höjdpunkterna var för deras del:

För egen del har jag medverkat i ett antal seminarier och paneler, haft många möten med viktiga och intressanta personer och också deltagit i ett stort antal mingel. Delar med mig av foton, reportage och videolänkar här: Under måndagen genomförde vi Fysioterapeuternas seminarium, som blev både välbesökt och roligt, som vi hade hoppats. Det gemensamma Saco hälso- och sjukvårdsminglet kring hållbar hälsa blev också lyckat och hade lockat såväl t.f. sjukvårdsminister Annika Strandhäll, statssekreterarna Madeleine Harby Samuelsson och Karin Röding som KD:s vice partiledare Jakob Forsmed, Sacos ordförande Göran Arrius och många andra. En lite oväntad och rolig sak var Samtalssoffan, där jag pratade jämlik och digital hälsa med Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand. Samtalet spelades in, och du kan lyssna på vårt samtal i Samtalssoffan i en podcast här. Seminariet hos Sjukhusläkarna om Klimathot, hållbara städer och bättre hälsa var spännande att delta i, tillsammans med en kvalificerad panel. Se detta seminarium i efterhand här.

Många seminarier hade koppling till digitaliseringen men också nära vård, t.ex. Vårdförbundets seminarium Framtidens vård. En viktig del under veckan var att hinna samtala och umgås med kollegor från andra professioner, inte minst inom Saco-federationen, som omfattar 23 olika förbund från olika samhällssektorer. Hann också med att träffa Vivianne Macdisi, regionråd i Uppsala tillika regeringens utredare för finansiell samordning mellan hälso- och sjukvård och sjukförsäkring.

Veckan innehöll bl.a. en viktig träff om elevhälsa med statssekreterare Helene Öberg, utbildningsdepartementet, men också seminarium om nära vård hos Centerpartiet, samtal med Liberalernas ledning om framtidens vård, dialog med Moderaterna om en vård i världsklass, ett skarpt seminarium om hälsa hos Cancerfonden och Skandia, men också oväntade möten på kullerstensgatorna med bl.a. kommun- och regionledningen i Uppsala, träff i mingelkön med Friskis och Svettis generalsekreterare Karin Nolke Grubbström och så många trevliga samtal på Dagens Medicins maktmingel, dit jag gick tillsammans med Caroline Agrell, socialpolitisk strateg hos Fysioterapeuterna.

Några länkar till korta videoinslag:

Viktigaste vårdfrågorna i Almedalen, intervjuer i Dagens Medicin 
Viktigaste framtidsfrågorna, intervju på Läkarförbundets mingel

Inlägg om hälsa och prevention på vårddebatten hos Roche

Nu väntar för min del en hägrande semester. Pia Nilssons foto med gänget från Fysioterapeuterna som just gått i  mål på årets Almedalslopp blir min avslutningsbild. Den speglar en väldigt viktig sak: Hälsa och arbetsglädje hänger ihop! 

Önskar er alla en riktigt fin och skön sommar och semester!