Knäckfrågor för en god och nära vård och en glimt från IHI i Boston

I onsdags var det dags för referensgruppsmöte med professionsföreträdare för utredningen God och nära vård, där jag deltog tillsammans med Cecilia Fridén, FoU-chef i Fysioterapeuterna.

Anna Nergårdh och övriga medarbetare i utredningen presenterade nuläget varefter den största delen av mötet ägnades åt fyra aktuella knäckfrågor: jAnna Nergårdh ledde referensgruppsmötet med professionsföreträdare under onsdagen

Engagemanget i samtalen var stort. Mina reflektioner är att det nu är mycket viktigt att försöka tänka både ur patient- och medarbetarperspektivet. Jag ser inga motsättningar mellan fast läkarkontakt och fast teamkontakt. Det handlar om att våga se det så långt som möjligt ur patientens perspektiv. Förutsättningarna kan vara olika, individer är olika. Det är avgörande och viktigt att det omgående vidtas nödvändiga åtgärder för att säkra tillgången på kompetenta medarbetare i ALLA professioner. Och när det gäller digitaliseringen så är det viktigt att stärka såväl medarbetarnas som patienternas kunskap och förutsättningar för digitaliseringen.

Det handlar ju inte OM vi ska ha digitaliseringen i hälso- och sjukvården, utan HUR vi på bästa sätt kan ta tillvara möjligheterna. Eftersom jag själv för närvarande också är patient, så kan jag bara förstärka vikten av att kommunikationen med hälso- och sjukvården sker på patientens villkor. Om jag önskar få min tid till nästa mottagningsbesök på digitalt sätt, så ska jag självklart få det. Jag vill inte bli KALLAD per brev, och dessutom få kryptiska förhållningsorder eller onödiga instruktioner i brevlådan, särskilt inte som pendlare. Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, och vi behöver ju inte vara sist ut i hälso- och sjukvården. Här har ledare av alla slag ett särskilt ansvar, det handlar bl.a. om att få till ett nytt sätt att tänka. Att gå före är alltid en viktig uppgift för ledare, och det gäller inte minst digitaliseringen.

En annan fråga som diskuterades var: Hur säkerställer vi det förebyggande arbetet? Det är positivt och mycket viktigt att frågorna om prevention nu är centrala i utredningen om god och nära vård, och jag ser fram mot att följa resultatet av det arbetet noggrant.

I tisdags träffade jag Göran Henriks på Qulturum i Jönköping. Göran är en nyckelperson inom lärande och förnyelse och det blir alltid intressanta och spännande samtal. Vi talade också om den studieresa till Boston och Orlando, som genomförs denna vecka med företrädare för flera fackliga organisationer, myndigheter, politiker m.fl. Göran är en central person för att arrangera bra studiebesök och för att kunna träffa viktiga kontakter och det finns verkligen förutsättningar för en intressant studieresa. Från Fysioterapeuterna deltar Cecilia Winberg. Jag skulle också ha deltagit, men på grund av mitt hälsoläge är jag inte redo för en USA-resa ännu. Innovativt lunchmöte med Göran Henriks. Och foto av gruppen som deltog i studieresan till New York och Orlando för två år sedan

Cecilia Winberg ger oss de första intrycken från resan här nedan och har lovat återkomma med ytterligare intryck i nästa veckas blogg.

”Fortfarande lite trött av tidsomställningen men nöjd med den första dagen i Boston. Under förmiddagen besökte vi IHIs huvudkontor. Här märks att man  lever sin vision och sina värdeord. Det presenterades ett projekt där målet är att förbättra hälsan hos 100 miljoner människor genom att förändra hur vi tänker och agerar kring hälsa. Spännande med tanke på vår tids utmaningar.

På eftermiddagen besökte vi Maren Batalden som diskuterade co-production med oss och hur man kan få bättre resultat genom att i högre utsträckning involvera patienten. Vid den klinik där hon arbetar driver man kontinuerligt förbättringsarbete och strävar hela tiden efter att göra lite bättre bland annat genom att i större utsträckning mäta det som räknas för patienten. I morgon besöker vi Iora health som tänker annorlunda kring primärvård. Men mer om det nästa vecka. Delar av den svenska gruppen som lyssnar intresserat och nedan Maren Batalden”

Tack för snabb återkoppling från Boston Cecilia! Önskar alla en trevlig helg!