Kommentar till dagens förslag om en förstärkt vårdgaranti

Fysioterapeuterna är positiva till regeringens förslag att stärka vårdgarantin och förändringen att medicinsk bedömning kan ske av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i primärvården. Läs mer här.

-Detta förslag befäster det arbetssätt som redan fungerar väl på en del håll i landet. Patienten ska få den bästa vården utifrån de behov personen har, genom ett nära och tillitsfullt samarbete med de professioner som berörs. Vi ser fram emot att tillsammans med andra professioner och patientföreträdare medverka i framtagandet av de lokala handlingsplanerna i landsting och regioner, säger Stefan Jutterdal, förbundsordförande för Fysioterapeuterna. Ta del av överenskommelser mellan regeringen och SKL här.

Fysioterapeuter har redan idag ett självständigt ansvar för att utföra bedömningar och diagnossättning och för att planera, genomföra samt utvärdera interventioner. Om patienternas behov ska kunna tillgodoses behöver antalet fysioterapeuter öka och möjligheterna till kompetensutveckling behöver förbättras rejält.