Hälso- och sjukvård i förändring

I onsdags deltog jag tillsammans med Pia Nilsson från Fysioterapeuternas förbundsstyrelse i Primärvårdens dag, arrangerad av Dagens Medicin Agenda. Dagen var välbesökt och det är uppenbart att det nu finns ett stort intresse och förändringstryck. Glädjande nog var det många medverkande som talade om vikten av att ha delaktiga patienter och om vikten av ett gott interprofessionellt teamsamarbete. Även prevention och rehabilitering lyftes som viktiga områden.

I politikerdebatten blev det dock uppenbart att det lätt blir partipolitik och låsningar. Min uppfattning är att det behövs breda politiska lösningar för att lyckas med det pågående förändringsarbetet och för att skapa hållbarhet över tid. Fokus behöver hållas på patientens perspektiv, det är enda vägen för att lyckas. Och om man gör det, så blir det tydligt att det inte räcker med att debattera vårdgaranti och vårdplatser, utan i stället se till hela systemet. T.ex. skulle en satsning på prevention och rehabilitering fylla en viktig funktion för många personer och samtidigt ge både kvalitetsförbättringar och avlastning på de områden som idag är hårt belastade.

I veckan kom årets första nummer av tidningen Fysioterapi. Läs gärna min ledare om valåret och tillfällen till påverkansarbete. I tidningen hittar du också tema Arbetsmarknad och mycket annat, bl.a. ett reportage om min väg tillbaka från hjärtstoppet.

Ett par exempel på påverkansarbete denna vecka är två debattinlägg som vi från Fysioterapeuterna gjort tillsammans med andra förbund. Ett i Dagens Samhälle, som handlar om Patientsäkerhet och att arbetsgivaren självklart ska tillhandahålla arbetskläder och en replik i Aftonbladet, som handlar om vikten av en professionsneutral vårdgaranti

I slutet av veckan pågår Funka för livet i Linköping. Cecilia Winberg ger oss här en direktrapport därifrån: Funka för livet är både konferens och mässa denna gång med fokus på tillgänglighet. Bredden på föreläsningar har varit stor för att täcka olika aspekter av tillgänglighet. Digitalisering, fysisk tillgänglighet i boende och offentlig miljö, kognitiv tillgänglighet i handeln och visuell tillgänglighet. Jag har särskilt inspirerats av de företag och initiativ som skapats för bereda möjlighet för alla att vara fysiskt aktiva. Tillgängliga friluftsområden, tillgängliga lekplatser, möjlighet till sport genom parasports och selen som man kan hänga i när man åker skridskor. Allt detta och mer där till för att skapa möjlighet och lust till rörelse och fysisk aktivitet för alla.

Albert de Haan och Mikael Hjerne representerar på Funka för livet, Mattias Sköld från Parasports Östergötland

Önskar alla en trevlig helg!