Tid för offensiv hälsosatsning

Idag invigningstalade jag på den årliga kongressen för sektionerna ortopedisk manuell terapi och fysisk aktivitet och idrottsmedicin. Ca 250 deltagare är samlade till ett välfyllt och intressant program. Väldigt inspirerande att möta många kompetenta och engagerade fysioterapeuter. Jag poängterade den omställning av hälso- och sjukvården som pågår och de möjligheter det innebär för fysioterapeuter. Eva Rasmusen Barr ordförande sektionen för Idrottsmedicin och fysisk aktivitet och Kari Huseth, vice ordförande i sektionen för Ortopedisk manuell terapi inledde kongressen. Jag hann också med att fika med bl.a. Marie Granberg från förbundsstyrelsen och Kari Huseth.

Under onsdagen besökte jag Uppsala tillsammans med Helena Pepa, förbundsdirektör och Helena Conning, socialpolitisk strateg. Vi träffade beslutsfattare från Uppsala kommun och Region Uppsala och hade intressanta dialoger kring hälsa, prevention och framtidens hälso- och sjukvård dagen lång. Dagen inleddes med ett verksamhetsbesök på Vaksala hemtjänst där vi tillsammans med lokalt fackliga kollegor i Uppsala träffade fysioterapeuter i hemtjänsten.

Helena Pepa och jag tillsammans med fysioterapeuterna i Vaksala hemtjänst, Carl Jacobsson, Fredrik Hyttsten och Pontus Widén samt till höger om mig Eva Larsson och Malin Hamberg, lokalt fackliga fysioterapeuter i Uppsala kommun.

I tisdags var vi inbjudna till socialminister Annika Strandhäll för samtal om aktuella hälso- och sjukvårdsfrågor. Det blev ett konstruktivt möte och bra samtal, där vi bl.a. betonade vikten av att satsa offensivt på hälsofrågorna och att ta tillvara studenternas perspektiv på ett ännu bättre sätt. Vi presenterade också förslagen i Rörelselyftet och samtalade kring pågående översyn och modernisering av nationella taxan.

Möte på Socialdepartementet: Helena Pepa, jag, socialministerAnnika Strandhäll och studentordförande Andrea Lindblom

Förra fredagen deltog jag på Kristdemokraternas kommundagar där jag duellerade med Acko Ankarberg, Kristdemokraternas frontperson för hälso- och sjukvårdsfrågor. Även här var mitt budskap: Våga satsa offensivt på hälsa.

Vad kan fysioterapeuter bidra med i en god och nära vård? I torsdags överlämnade jag Fysioterapeuternas sammanställning Fysioterapeutens roll och uppdrag till regeringens utredare Anna Nergårdh. Vi lämnade dessutom ett antal konkreta förslag till utredningen, som i juni kommer med delbetänkande 2. Slutbetänkandet är planerat till juni 2019.

Överlämnar här Fysioterapeuternas förslag och bidrag till en god och nära vård till Anna Nergårdh

Önskar nu alla en trevlig och hälsosam helg!