Bra liv för äldre – också

Fortfarande inspirerad efter Rådsmötet i helgen var det i måndags dags för release-seminarium för vår nya rapport Bra liv för äldre, framtagen tillsammans med Svensk Sjuksköterskeförening och Sveriges Arbetsterapeuter. Tre forskare från våra tre förbund/föreningar presenterade exempel ur rapporten och Anders Henriksson, (S), vice ordförande i SKL lämnade reflektioner på rapporten. Vår förhoppning är att den ska utgöra ett viktigt bidrag till att känd kunskap också används, så att äldre kan få ett hälsosamt liv.

Igår torsdag medverkade jag på ett seminarium på Dagens Medicin om det digitala vårdmötet. Det var ett digert program för dagen med paneldiskussioner och föredrag och föreläsningslokalen var välfylld med mer än 200 deltagare.

Jag medverkade under eftermiddagen i ett samtal om framtidens roller och kompetensbehov och tryckte på vikten av att se digitaliseringen i sitt samhällssammanhang. Jag lyfte fram det arbete som redan idag görs av fysioterapeuter inom eHälsa t.ex. vid handkirurgen på Norrlands universitetssjukhus, som följer upp plexusskador i övre extremitet i halva Sverige, till stor del via eHälsa. Jag puffade särskilt för den rapport som nyligen blev klar, Fysioterapeuternas strategi för eHälsa och digitalisering och betonade vikten av att fokusera på digital hälsa, inte bara på digital vård. Som Göran Henriks sa i inledningen på dagen: ”Det handlar om att mäta liv och hälsa”.

I veckan har också Sacos styrelse sammanträtt. En del av dagen ägnades åt styrelseutbildning gällande vilket ansvar en styrelse i ideell förening har. I övrigt behandlades ett flertal frågor, bl.a. en uppdatering av läget i den bekymmersamma Stridsåtgärdsutredningen, där Göran Arrius och Saco drivit på debatten den senaste tiden.

Vi närmar oss slutet av mars, och än har inte våren slagit igenom, även om ljuset tilltar för varje dag. Medan våren dröjer, varför inte passa på att fundera på vem du skulle vilja nominera till Årets fysioterapeut? Du kan nominera här.

Önskar alla en skön och vårlig helg!