Samverkan, Stiftelsen Silviahemmet och nordiska perspektiv

Denna intensiva vårvecka inleddes med att regeringen presenterade vårbudgeten. Se Fysioterapeuternas kommentar här.

Jag har under veckan deltagit på Sacos högskolepolitiskt forum och medverkat vid flera samverkansmöten bl.a. mellan Sacos styrelse och SKLs arbetsutskott, vid Riksförbundet HjärtLungs ordförandekonferens på Djurönäset där deras valmanifest Sedd i vården presenterades samt vid ett möte kring äldres hälsa med PRO:s ordförande.

I onsdags var jag och Ida Kåhlin inbjudna av Stiftelsen Silviahemmet att närvara när de första Silviafysioterapeuterna och Silviaarbetsterapeuterna diplomerades vid en högtidlig ceremoni på Slottet, i närvaro av H.M. Drottningen. Stort grattis till alla diplomerade! Läs mer om ceremonin på Kungahusets hemsidaIda Kåhlin och jag träffade de nydipomerade och de båda kursansvariga från Karolinska Institutet, Anna Brorsson och Anna Pettersson

Denna vecka har också det årliga mötet mellan de nordiska fysioterapeutförbunden ägt rum, i år förlagt till Loen, Norge. Sverige representerades i år av Cecilia Winberg, Cecilia Friden och Charlotte Chruzander.

Cecilia Winberg gör här nedan  ett kort mötesreferat:

Som vanligt var det intensiva dagar där vi delar med oss av erfarenheter och utmaningar i respektive land. Den svenska presentationen i år utgick från förbundets verksamhetsberättelse och vi lyfte bland annat vårt lönepolitiska program, utmaningarna för våra privatpraktiserande och den revidering av specialistordningen som pågår.

I samband med mötet gjordes ett gemensamt uttalande till stöd för våra danska kollegor i samband med den hotande konflikten i dansk arbetsmarknad.

En fråga som vi driver gemensamt är tillgången till fysioterapeut i skolan och som inspiration fick vi lyssna på Geir Kåre Resaland, en norsk professor, som föreläste om möjligheter till fysisk aktivitet i skolan. Han lyfte prevention som en av de viktigaste faktorerna att fokusera på. Vi behöver börja arbeta långsiktigt med barns fysiska aktivitet och vi behöver börja nu. Han tipsar bland annat om denna sida ASK-Active Smarter Kids som är full med filmer, tips och aktiviteter som vi kan börja med i våra skolor nu.


Utsikt från vårt lunchställe.

Efter lunch på hög höjd fortsatte diskussionerna men nu med fokus på det europeiska möte som genomförs nästa vecka i Dublin. Tillsammans bygger våra förbund goda relationer och vi gör det i rörelse. Nästa år ses vi i Finland.

Sista stoppet innan hemresan

Trevlig helg!