Folkhälsoproposition och europeisk fysioterapikongress i Dublin

Fredagen den 19 april presenterade regeringen Folkhälsopropositionen. Generellt är det positivt att regeringen vill ge Folkhälsomyndigheten mer ansvar för att samordna den statliga hälsopolitiken på alla de åtta målområdena, det behövs en tydlig samordning. Det är också positivt att regeringen vill stärka det långsiktiga arbetet med matvanor och fysisk aktivitet, och därför aviserar om ett delmål: Ett samhälle som främjar ökad fysisk aktivitet och bra matvanor för alla.

Regeringen uppmanar i propositionen alla aktörer att aktivt arbeta med att främja en god och jämlik hälsa och verka för att minska de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Från Fysioterapeuterna vill vi bl.a. genom initiativet TRE LYFT FÖR SVERIGE bidra till detta arbete. Vi arbetar också för vår vision: ”Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse”

Det är angeläget att hälsoskillnaderna uppmärksammas som ett problem för samhället som helhet, dels utifrån perspektivet hållbar utveckling, dels utifrån ett effektivt utnyttjande av allmänna resurser.

Regringens förslag ligger också i linje med Agenda 2030 och WHOs arbete för att öka fysisk aktivitet. En strategisk plan (2018-2030) håller på att tas fram och ska nu spridas. Fysioterapeuterna är delaktiga i detta arbete genom vårt internationella arbete.

Ett tydligt exempel på den ojämlika hälsan finns i Sweadhearts nyligen publicerade rapport, där siffror om rehabilitering efter hjärtsjukdom och tillgång till fysioterapeutledd träning visar en spridning från under 10% i Landskrona till över 90% i Alingsås.

Just nu befinner jag mig i Dublin, där 11th General Meeting of the European Region of the WCPT pågår torsdag-lördag, arrangerat av ER-WCPT.

I mötet deltar representanter från 36 av de 39 länder som ingår i regionen och mötets fokus är aktuella utvecklingsfrågor inom fysioterapi och hälso- och sjukvård. I den svenska delegationen ingår förutom jag själv också förbundsdirektör Helena Pepa, hälso- och sjukvårdsstrateg Charlotte Chruzander och professor Charlotte Häger.

Mycket sittande blir det på en kongress, men vi har ändå hunnit med kortare promenader, och t.ex. konstaterat att våren har kommit betydligt längre i Dublin än på sina håll i Sverige.

Trevlig helg och en skön Valborg!