Följ ett yrke i rörelse

Dagens Medicin skrev igår torsdag, apropå vårdgarantin, om Haparanda vårdcentral. Där skriver fysioterapeuterna remisser och sjukintyg och bokar i samförstånd med andra professioner sina patienter direkt. Det har lett till kortare vänte­tider och nöjdare patienter. Ett liknande arbetssätt finns på flera håll i landet, och är en bra form av rätt kompetens på rätt ställe. En viktig fråga är nu att nya bättre arbetssätt premieras så att vi får moderna och rimliga ersättningsmodeller.

”Följ ett yrke i rörelse” är ett initiativ från oss i Fysioterapeuterna för att öka kunskapen om vad fysioterapeuter arbetar med. I onsdags var det dags för statssekreterare Agneta Karlsson att följa fysioterapeuter på Hela kroppen i Stockholm. Ett viktigt och värdefullt tillfälle att få berätta för en av hälso- och sjukvårdens viktigaste beslutsfattare om professionen med utmaningar och möjligheter.

Maria Westin lotsade Agneta Karlsson, mig och Helena Conning runt i verksamheten

Igår torsdag hade Acko Ankarberg, partisekreterare och hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson i Kristdemokraterna bjudit in till ett samtal i Riksdagen. Vi blev snabbt överens om vikten av att frågor kring prevention och rehabilitering lyfts fram mera. Kristdemokraterna driver också i sitt partiprogram frågan om MAR, en fråga som Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter driver gemensamt.

I veckan avtackades Katarina Johansson efter många år som engagerad och driven ordförande i Nätverket mot cancer. Ny ordförande i nätverket blir Margareta Haag.

I veckan arrangerades också en stor europeisk kvalitetskonferens International Forum on Quality and Safety i Amsterdam. Helena Pepa deltog från Fysioterapeuterna med en poster om prevention och hälsopromotion inom stroke. Kerstin Angergård, från hjärtrehabiliteringen i Region Örebro län, som vann Fysioterapeuternas Kvalitetspris 2017 använde prissumman för att delta i Amsterdam med en posterpresentation.

Helena Pepa och Kerstin Angergård med posterpresentationer på International Forum on Quality and Safety i Amsterdam

Med en tidig morgonbild från Kungsträdgården önskar jag er alla en trevlig helg!