Hög tid för folkhälsa och jämlik rehabilitering

Den senaste tiden har debatten handlat ovanligt mycket om folkhälsa. Anledningen är förstås att regeringen nyligen presenterade folkhälsopropositionen. Tillsammans med Inger Ros, Riksförbundet HjärtLung skrev jag i måndags i Dagens Medicin en debattartikel om vikten av att nu göra en verklig satsning på folkhälsa och jämlik rehabilitering. Andra debattartiklar i ämnet folkhälsa är Johan Carlssons debattartikel 9 maj i Dagens Medicin, Fredrik Modéus den 10 maj i DN och Susann Ask den 12 maj i Dagens Medicin.

Jag medverkade i tisdags i en paneldiskussion på Dagens Medicins seminarium om folkhälsa. På seminariet presenterade regeringens folkhälsoproposition av Anna-Lena Sörenson (S) och Johan Carlsson gav Folkhälsomyndighetens perspektiv. Det nya delmålet om ökad fysisk aktivitet och bra matvanor är viktigt och glädjande. Mitt medskick i paneldiskussionen var att det nu är dags att satsa på hälsa på riktigt. För det krävs tydliga mål, att strategier tas fram och att detta byggs in i ledarnas hjärtan. Och slutligen att ledningens uppmärksamhet på alla nivåer kanaliseras till förbättringar.

För att det ska ske krävs att Folkhälsomyndigheten tar ledarrollen, men också att regeringen är tydlig i sin prioritering, så att hälsa hamnar högt upp hos alla myndigheter och departement. Folkhälsa är en angelägenhet för hela samhället.

Anna-Lena Sörenson (S), Socialutskottet och Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten

I torsdags gästbloggade jag på temat hälsa och jämlik rehabilitering hos PRO. Jag skriver bl.a. om hur viktig fysisk träning är för äldre och att tillgången till rehabilitering inte ska vara beroende av i vilken kommun man bor. Läs mitt inlägg här.

På torsdagen träffades också ordförande och förbundsdirektörer i de 23 Sacoförbunden till ordföranderåd. Ett av de viktigaste ämnena var Välfärdens finansiering, där Saco verkar för att det ska tillsättas en parlamentarisk kommitté för välfärdens framtida åtagande och finansiering.

Sacos ordförande Göran Arrius och Lena Granqvist, samhällspolitisk chef i Saco

Min arbetsvecka inleddes med att som gäst närvara vid invigningen av Vårdförbundets kongress i Uddevalla, där bland annat förbundsordförande Sineva Ribeiro och statsminister Stefan Löfven talade. Grattis till Sineva Ribeiro, som valdes om till förbundsordförande och till hela den nyvalda förbundsstyrelsen i Vårdförbundet!

Läs mer om Vårdförbundets kongress här.

Denna vecka har bjudit på ett fantastiskt försommarväder i södra Sverige. Önskar alla en trevlig helg med ett foto från Djurgårdsfärjan en ljummen försommarkväll i veckan.