Med makt följer ansvar

I veckan publicerade Dagens Medicin maktlistan 2018, med de 100 personer som anses ha störst inflytande och makt över svensk hälso- och sjukvård. Även om denna typ av listor inte är så faktabaserade, utan snarare andras omdömen om vem som har inflytande, så är det alltid spännande och intressant att se utfallet. 

En reflektion utifrån årets lista är att den glädjande nog innehåller fler patientföreträdare, vilket är både bra och nödvändigt för det pågående förändringsarbetet i hälso- och sjukvården. Självklart är det också bra att flera företrädare för våra hälso- och sjukvårdsprofessioner är bra placerade på listan. Att ha såväl patienter och närstående som medarbetarna med på tåget är en förutsättning för en god hälso- och sjukvård. Dock skulle det vara energigivande att ha fler yngre personer på listan, t.ex. studentföreträdare och patientföreningar för yngre människor. Ett tips från mig till nästa års maktlista.

Och självklart är jag själv både glad och hedrad över min egen placering på plats 14, ett tydligt kvitto på förbundets goda lagarbete och vår vilja att konstruktivt bidra till hälso- och sjukvårdens förbättringsarbete. Jag gläds också över att vi är tre personer från Sacos styrelse på listan (Heidi Stensmyren, Ida Kåhlin och jag), det ger ytterligare tyngd åt ett av Sacos profilområden: hållbar hälsa. 

Men ordet makt är svårt. Ett av de bästa citaten på Twitter denna vecka kom från Anna Nergårdh, själv nr 5 på listan: ”Det stavas makt. Det utläses ansvar. Förpliktigar!” 

Detta tål att beaktas inför den stundande Almedalsveckan. När vården debatteras så kommer sannolikt mycket fokus att vara på den besvärliga situationen på våra akutsjukhus, med ökande vårdköer och brist på vårdplatser. Och det vi ser runtom på sjukhusen nu är inte en hållbar vårdmiljö och tyvärr är det inte heller något nytt. Denna situation har under alldeles för lång tid tillåtits accelerera och hotar både patientsäkerheten och de anställdas arbetsmiljö och borde ha varit åtgärdat för länge sedan.

Men vi behöver ställa om och gå mot en god och nära vård, en hälso- och sjukvård där det inte är patienten som är gäst hos vården utan vården som är gäst hos invånaren. Detta kräver omfattande åtgärder och kommer sannolikt att ta många år, men det finns åtgärder som kan genomföras redan nu. Många som kommer till landets akutmottagningar borde egentligen aldrig hamna där. Det handlar bland annat om multisjuka, sköra äldre som med rätt förebyggande insatser skulle kunna slippa åka till akuten. Men för att åstadkomma detta krävs ett nytt sätt att tänka och agera. Det är verkligen hög tid för en kraftfull satsning på både prevention och rehabilitering. Varje dag lämnas människor utan stöd till egenvård och rehabilitering, vilket både är djupt orättvist och ojämlikt och samhällsekonomiskt galet. Bara fallskador beräknas kosta samhället mer än 25 miljarder kr/år.

I måndags besökte jag tillsammans med socialminister Annika Strandhäll Stureby vård- och omsorgsboende, ett gott exempel som vågat satsa rejält på rehabilitering. 

Jag passade också på att ställa frågan till socialministern, om hur hon vill stödja utvecklingen av rehabilitering i Sverige. Ta del av kortintervjun här. Jag kommer att ställa samma fråga till fler hälso- och sjukvårdspolitiska företrädare framöver.

Vilka av makthavarna på maktlistan kommer att ta ansvar och våga lyfta blicken i debatten i Almedalen och i valrörelsen? Vilka av makthavarna vågar prata om långsiktiga samförståndslösningar över blockgränserna? Min bedömning är att detta är extremt viktigt inför det stundande valet. Har man makt och inflytande så är det rimligt att man tar ansvar. Det förpliktigar, som sagt.

Från Fysioterapeuterna vill vi gärna använda vårt inflytande och makt till att fortsätta att konstruktivt bidra till att förbättra svensk hälso- och sjukvård. Vi är ett ganska stort gäng i Visby i år och du känner igen oss i våra gröna tröjor. Ta gärna kontakt med oss. Vi vill gärna samtala med dig om prevention, rehabilitering och Tre lyft för Sverige.

Makt förpliktigar och vi är beredda att ta vårt ansvar och åker till Almedalen med öppet sinne. Välkommen också till våra event i Visby, du hittar mer info om detta här. 

Trevlig helg!