Almedalen – torsdag

För min del är torsdagen sista Almedalsdagen för i år. Dagen började med ett välbesökt frukostmöte med Saco hälso- och sjukvård med temat Hållbar hälsa. Medverkade gjorde bl.a. socialminister Annika Strandhäll (S) och Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson i Moderaterna.

På förmiddagen medverkade jag på ett seminarium För allas rätt till rörelse hos Reumatikerförbundet. Jag pläderade för att tiden nu är mer än mogen för en rejäl satsning på rehabilitering. Det är inte acceptabelt med den ojämlika tillgången till rehabilitering som vi har i Sverige idag.

Du kan ta del av seminariet via Reumatikerförbundets Facebook här. 

Efter lunch var det dags för summering av hälso- och sjukvårdsdebatten i Almedalen i arrangemang av Roche. 

Jag presenterade min Almedalsspaning i fem punkter.

1. HÄLSO- och sjukvårdsspaning. Det kallas vårddebatten, men jag har glädjande nog spanat in mer hälsa i år än tidigare år. Begrepp som egenvård och prevention har vunnit mark. Exempelvis så har Svenskt Näringsliv i rapporten ”Vägar till hållbar välfärd” prioriterat fyra områden. Skola, digitalisering, benchmarking och prevention. Likaså har våra hälso- och sjukvårdsstudentorganisationer gemensamt arrangerat ett seminarium som fick stor spridning. Studenterna vill prioritera interprofessionellt lärande, digitalisering – och prevention.

Jag har också i Almedalen intervjuat ett antal politiska företrädare om framtidens utmaningar. ”Vi vet att om vi inte satsar på prevention och rehabilitering, så klarar vi inte framtidens utmaning” säger ministrarna Annika Strandhäll och Lena Hallengren (S).

2. Nära vård. Nästan alla pratar nära vård, så det är självklart att den finns med i min spaning. Jag citerade regeringens utredare Anna Nergårdh: ”En kulturförändring krävs, kommer att ta tid, men är nödvändig. Vi måste organisera hälso- och sjukvården utifrån individ, och inte utifrån en viss profession eller hus”. Anna Nergårdh medverkade för övrigt också i studenternas seminarium, där hon sa: ”Bjud in studenterna i alla sammanhang där framtidens hälso- och sjukvård diskuteras. I en personcentrerad hälso- och sjukvård, har alla patienter rätt till alla kompetenser.”

3. AI digitalisering, eHälsa. Under årets Almedalsvecka har det varit mycket om artificiell intelligens och digitaliseringens möjligheter att stödja beslut. Själv var jag på ett frukostmöte hos Dagens Medicin, där frågeställningen var: Vem ska äga mina hälsodata? Min åsikt är att det väl ändå måste vara upp till mig att bestämma om jag vill dela mina hälsodata med mina närstående. Det handlar ju faktiskt om mig och om vad jag vill! På seminariet redogjorde också Vårdanalys för en rapport. ”Befolkningen vill att hälsodata används, men att det är viktigt att hanteringen är säker”. Och detta stärktes för egen del på Sveriges Radios intressanta seminarium om Cambridge Analytica-affären där den prisbelönta journalisten Carole Cadwalladr medverkade och berättade om hur hon var med och avslöjade hur 87 miljoner Facebookanvändares personliga uppgifter användes utan tillstånd.

4 • Kompetensförsörjning. Att kunna behålla medarbetarna och kunna rekrytera nya är kanske den största utmaningen framöver. Och då krävs det goda arbetsplatser, och förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Ett hållbart arbetsliv är en förutsättning för hållbar hälsa och utveckling. Och så lånade jag ett citat från Maureen Bisognano, IHI, som talar om arbetsglädje och hälsa: ”Det är svårt att ge till andra, det som man inte har själv”

5 #Tillsammans. Min femte punkt får en egen hashtag #tillsammans. Många har denna vecka tydligt uttryckt nödvändigheten av att arbeta tillsammans för att kunna möta framtidens utmaningar inom välfärden. ”Det är nödvändigt med samverkan över gränserna och större fokus på förebyggande”, sa Annika Strandhäll (S). ”Vi behöver tänka nytt och göra det tillsammans. Samarbete är ett ledord, sa Camilla Waltersson Grönvall (M).

Min sammanfattning. Om vi ska lyckas med framtidens utmaningar, så måste vi göra på ett nytt sätt, och vi behöver göra det tillsammans och hela tiden ha patientens perspektiv för ögonen.

Jag lämnade också ett par frågor till publiken i det fullsatta tältet och det ledde till hög ljudnivå och mycket engagemang.

-Hur kan DU bidra till att alltid ha patientens perspektiv i fokus, utifrån den roll DU har?

-När utgjorde DU själv senast ett hinder för detta?

Nu befinner jag mig på färjan från Visby, och kan se tillbaks på en intensiv och bra Almedalsvecka även detta år. För min egen del känns det speciellt och jag är glad och tacksam för att ha kunnat delta också detta år. Ingenting är självklart. Varje dag är en gåva!

Tack till alla som deltagit och gjort Almedalsveckan till en fin mötesplats för goda samtal. Mellanmänskliga möten och öppna samtal är en av förutsättningarna för vårt demokratiska samhälle.