Från hetluft till hetluft

Nu är bloggen tillbaka, efter semesteruppehåll och en het sommar som vi sent kommer att glömma. Skönt? Ja. Skrämmande? Ja. Jag bär med mig frågorna kring klimat, hållbar utveckling och hållbar hälsa ännu starkare efter denna sommar. Och det vet jag att jag inte är ensam om.

Bloggen smygstartade faktiskt redan igår, då regeringen fattade beslut om ett utökat uppdrag för utredningen om God och nära vård, som också omfattar en översyn av lagen om ersättning för fysioterapi, den s.k. nationella taxan. Förbundet ser möjligheter med detta. Frågan har varit alltför utdragen och det finns mycket frustration i våra led. Nu gäller det att vi får resultat och att våra egenföretagande kollegors kompetens tas tillvara mycket bättre. Det behövs mer och bättre tillgång till rehabilitering! Läs vårt uttalande här och intervjun i Dagens Medicin här.

I veckan har förbundsstyrelsen sammanträtt i två dagar. På agendan var bl.a. halvtidsavstämning av alla kongressbeslut (nästa kongress är hösten 2020), avtalsfrågor mitt i valrörelsen, verksamhetsplan och budget för 2019 och beslut angående Årets fysioterapeut (blir offentligt 5 september).

Förbundsstyrelsen nominerade också till kommande kongress Christina H Opava, professor i fysioterapi till hedersmedlem i förbundet. Christina har gjort ovärderliga insatser för professionens utveckling under lång tid och det är en stor glädje att få nominera henne till denna hedersutmärkelse. Beslut fattas så småningom av kongressen.

Fysioterapeuterna firar 75 år i år, och som en del i firandet hade vi på tisdagskvällen bjudit in tidigare förbundsordföranden och studentordföranden tillsammans med nuvarande förbundsstyrelsen till en 75-årsmiddag. Det blev en högtidlig och stark kväll med en mäktig känsla att vara insatt i ett sammanhang, där så många styrelser och medlemmar kämpat tillsammans för bättre villkor under så lång tid. Sju av förbundets totalt 14 ordföranden fanns i rummet och samlade på en och samma bild! Förbundsordföranden som deltog vid 75-årsjubileum: Elsie Landegren 1977-1980, Margareta Foyer 1980-1984, Carina Svensson 1985-1990, Åsa Holmstrand 1991-1999, Raija Lenné 2000-2005, Anna Hertting 2006-2012, Stefan Jutterdal 2013-

Tidigare förbundsordföranden, studentordföranden och nuvarande förbundsstyrelsen träffades i samband med firandet av förbundets 75-årsjubileum.

Under veckan har också en hel del andra möten ägt rum, på förbundets kansli pågår ombyggnation och renovering av fastigheten, tågen har rullat på och veckopendlandet är igång. Och det pågår en intensiv valrörelse runt omkring oss. Jag är bekymrad över att inte frågor om prevention och rehabilitering syns och hörs mer i valdebatterna, trots att hälso- och sjukvårdsfrågor anses vara den viktigaste frågan för befolkningen.

Tillsammans med Reumatikerförbundet har vi i alla fall i veckan försökt bidra till att lyfta rehabiliteringsfrågorna i debatten. Läs debattartikeln på SVT Opinion.

Det känns som vi är tillbaka i hetluften igen! Trevlig helg!