Vilka partier vågar lyfta prevention och rehabilitering i valspurten?

Så här i slutspurten av valrörelsen vill jag tipsa om det initiativ och valmanifest som vi i Fysioterapeuterna tagit fram. Tre lyft för Sverige – ett initiativ för ett hälsosammare Sverige för alla. Kolla på vår korta video på 50 sekunder och ta del av våra tre förslag.

Jag vill också rikta mig direkt till de politiska företrädare, som nu vill ha vårt förtroende inför kommande mandatperiod. Hur vill du och ditt parti verka för att frågor kring prevention och rehabilitering flyttas framåt under den kommande mandatperioden? Dessa frågor har väntat alltför länge i kulisserna, och ska vi klara framtidens utmaningar inom välfärden, så är det hög tid att satsa på hållbar hälsa, på både prevention och rehabilitering nu.

Jag frågade några politiker i Almedalen om deras syn på prevention och rehabilitering. Klicka nedan och lyssna på några korta intervjuer.

Och till dig som väljare: Vad tycker de politiker som du vill ge din röst i dessa frågor? Ställ frågorna nu och lägg din röst för hållbar hälsa. Utan hållbar utveckling ingen hållbar hälsa och välfärd.

I onsdags tog jag del av en valdebatt arrangerad av Forum för Health Policy. Debatten var intressant och höll en god ton och handlade mycket om behovet av att ställa om till en god och nära vård.

Trots detta tog det lång tid innan frågorna om prevention, rehabilitering och interprofessionellt arbete kom upp, men efter 90 minuters sittande följde äntligen en kort bensträckare och med det också möjligheten att komma in på rörelse och prevention.

Ganska symboliskt faktiskt, det behövs ett annat angreppssätt för att vi inte ska sitta i timmar och lyssna utan paus, och det behövs också ett annat upplägg av det politiska samtalet om det inte enbart ska handla om akuta frågor, som väntetider och vårdplatser.

Om samtalet börjar med patienters och närståendes perspektiv, så blir det också naturligt att snabbt komma in på frågor om prevention, rehabilitering och interprofessionellt lärande.Peter Graf, ordförande i Forum för Health Policy inledde politikerdebatten, som du kan se i efterhand här

Önskar er alla en hälsosam och skön helg!

Själv ska jag ägna mig åt att reflektera över min årsdag efter hjärtstoppet den 2 september 2017, och kommer att sända många tacksamhetens tankar till mina livräddare och till alla som gav mig perfekt vård och rehabilitering. Jag har lärt mig att ännu mer ta vara på varje dag. Varje dag är en gåva!