Ta till vara kompetensen hos alla

Eftervalsveckan började med att Dagens Samhälle publicerade en debattartikel som jag skrivit tillsammans med Heidi Stensmyren, Läkarförbundet.

Det finns en stor oro hos såväl patienter som läkare och fysioterapeuter inför att allt fler privata utförare av hälso- och sjukvård försvinner. Följden blir en resurs- och kompetensförlust i hälso- och sjukvården. Oavsett vilka som bildar regering är detta något som politiker måste ta tag i. Det gäller läkare och fysioterapeuter som idag är ersatta via lagen om läkarvårdsersättning, respektive lagen om ersättning för fysioterapi. De står idag för en stor del av kontinuiteten för patienter med långvariga sjukdomstillstånd. Utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård” har fått i uppdrag att se över dessa lagar, vilket är välkommet. Men redan nu måste det ske förändringar i hur de fysioterapeuter och läkare som verkar inom den så kallade ”Nationella taxan” behandlas.

I måndags träffades referensgruppen för God och nära vård. Del 1 av utredningen omsätts vid kommande årsskifte av en ny lag med en ny professionsneutral vårdgaranti. Del 2 är just nu ute på remiss, som skall besvaras senast 15 november. Inom Fysioterapeuterna skickade vi i veckan ut en sammanfattning av delbetänkande 2 för att skapa delaktighet i hela vår organisation. Jag tror det är av stor vikt att alla är engagerade och insatta i dessa frågor, som kommer att vara en viktig del i förnyelsen av svensk hälso- och sjukvård de kommande tio åren.

På referensgruppsmötet i måndags presenterades upplägg av delbetänkande 3. Det omfattar bland annat definitioner av sluten och öppen vård, prevention och rehabilitering, forskning och utbildning samt i ett tilläggsdirektiv äldrefrågor och frågor kring ovan nämnda nationella taxan för läkare och fysioterapeuter.

Slutbetänkandet i utredningen kommer i mars 2020, och allt pekar på att vi från vårt förbunds sida kommer att vara högst delaktiga och engagerade under hela utredningen. Vi är nämligen övertygade om att vi har en hel del att tillföra i utformandet av framtidens hälso- och sjukvård. ALLA ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse!

Delbetänkande 2 i God och nära vård är ute på remiss och arbetet i del 3 gick vidare på referensgruppsmötet i måndags. Från Fysioterapeuterna deltar Cecilia Fridén och jag i  referensgruppen.

Onsdagen ägnades åt heldagsmöte med förbundets arbetsutskott. Även där fanns fokus på ovan nämnda utredning och framtidens hälso- och sjukvård, men också på fastighetsfrågor, avtalsfrågor, avstämningsmöte med förbundets tidning Fysioterapi och förberedande frågor inför General Meeting inom WCPT, i Genève i maj 2019.

Trots ett intensivt heldagsmöte var det idel glada miner vid mötets slut. Joy in work!

I AU finns jag, Helena Pepa, Helena Conning, Mikael Hjerne och Cecilia Winberg

Veckans blogg kommer redan idag onsdag, eftersom jag nu tar ett par dagars semester, allt medan mycket av nyhetsrapporteringen i landet handlar om mandatfördelningen i Sveriges Riksdag, som såg så här vacker ut på dagens morgonpromenad till kontoret.