God arbetsmiljö är en förutsättning för god patientsäkerhet

Denna vecka arrangerades den 10:e nationella patientsäkerhetskonferensen i Stockholm. Ca 2000 deltagare samlades under två dagar till seminarier, workshops och nätverkande. Ämnet är synnerligen viktigt, hur kan vi tillsammans skapa en trygg och säker vård?  Jag deltog i den allra första nationella patientsäkerhetskonferensen i september 2003, då utifrån det uppdrag jag hade som ansvarig för kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet i Landstinget i Kalmar län. På den tiden var fortfarande arbetet med patientsäkerhet i sin linda, och konferensen samlade ca 400 deltagare.

Efterhand växte intresset och engagemanget och patientsäkerhet blev ett mycket viktigt område. Men faktum är att jag den ena konferensen efter den andra saknade just mitt eget fackförbund bland arrangörerna, många andra förbund var tidigare ute. Jag visste ju att fysioterapeuter har en alldeles självklar roll för att åstadkomma en säker vård, inte bara genom att bidra till minskat antal fallolyckor utan inom en rad olika områden.

Därför var det en av de första åtgärderna i min roll som ny förbundsordförande 2013 att bidra till att förstärka förbundets arbete inom kvalitet och patientsäkerhet och sedan några år är tillbaka är vi nu medarrangörer till denna viktiga konferens.

Särskilt glädjande för årets konferens var de inbjudna fysioterapeuterna Gerard Brennan och Stephen Hunter  från Intermountain Healthcare i Utah, USA, som berättade om sitt goda systematiska kvalitetsarbete. 

Andra viktiga inslag på konferensen var t.ex. Sveriges hälso- och sjukvårdsstudenters medverkan med budskapet om vikten av mer interprofessionellt lärande och mer patientsäkerhet och Mia Fernandos medverkan på Säker förlossning. Själv medverkade jag i ett seminarium om arbetsglädje där det blev ytterst tydligt hur viktigt det är med den goda arbetsplatsen, den goda arbetsmiljön och arbetsglädjen. Du kan inte ge till andra, det du inte har själv. Hopp, trygghet och säkerhet är sådant som vi i hälso- och sjukvården ska erbjuda patienter och närstående. Det kan bara komma från medarbetare som själva känner sig hoppfulla, trygga och säkra. Arbetsglädje är grundläggande för den goda hälsan.

Läs gärna mer i IHI:s white paper Joy in work”Det ni ser framför er nu är framtidens hälso- och sjukvård”, sa Sveriges hälso- och sjukvårdsstudenter. Hoppfullt – och tänkvärt- för alla arbetsgivare i kompetensförsörjningsdebatten. 

Trevlig helg!