Tid för bokslut

Bara fyra veckor kvar till jul, och det känns att det är bokslutstider. I veckan har har det varit ett intensivt och tidskrävande arbete kring flera olika pågående avtalsförhandlingar, vilket inte i nuläget låter sig beskrivas i ett publikt blogginlägg, men mera om detta kommer i blogginlägg framöver.

Vi har också haft möte med Fysioterapeuternas arbetsutskott och förberett förbundsstyrelsens kommande möte 4-5 december. Viktiga frågor på FS blir bl.a. beslut om avtalsfrågor och beslut om budget 2019.

Därutöver har jag  besökt Vinnvårds avslutningskonferens, Läkarförbundets fullmäktige, Svensk sjuksköterskeförenings Sjuksköterskedagar och en avtackning på Lärarnas Riksförbund och det infinner sig en tid av särskild reflektion. Det är möten där tidigare fattade beslut följs upp, nya beslut tas, en del personer slutar och andra påbörjar nya uppdrag. Tidens gång, helt enkelt.

Staffan Arvidsson inledde Vinnvårdsdagen och bland de medverkande fanns bl.a. Bill Lucas och Paul Batalden. Se också filmen om Vinnvård – tretton år av förbättringar.

Sveriges Läkarförbund höll under onsdagen och torsdagen sitt årliga fullmäktigemöte. Heidi Stensmyren, som blev omvald för ytterligare två år som förbundsordförande, höll ett starkt och inspirerande inledningstal där hon bl.a. betonade vikten av hälsa och också att läkare tar ansvar för sin egen hälsa. Eller som Maureen Bisognano, IHI, uttrycker det: ”You can not give what you do not have”.  Tack för ett inspirerande fullmäktigemöte och en fantastisk fullmäktigemiddag.

Svensk Sjuksköterskeförening arrangerade i veckan Sjuksköterskedagarna, två dagar med ett späckat och mycket innehållsrikt program. Jag fick i samband med minglet möjlighet att träffa en av gästföreläsarna, Sheila Tlou, professor och sjuksköterska från Syd­afrika. Sheila Tlou är ordförande för Global HIV Prevention Coalition, tidigare chef för UNAIDS och hälsominister i Botswana och har haft en betydande roll i kampen för att minska spridningen av hiv och aids i Afrika. Tack för inbjudan att få delta på dagarna!

Mingel med Ami Hommel, ordförande Svensk Sjuksköterskeförening och Sheila Tlou

I den fackliga rörelsen är samarbete mellan de olika organisationerna mycket viktig. En veteran på detta område är Lars Hallenberg, kanslichef på Lärarnas Riksförbund, som i veckan avtackades högtidligt, eftersom han slutar sin tjänst vid årsskiftet. Lars har gjort en betydande insats under många år i den fackliga världen, inte minst i samarbetet inom Sacofederationen. Förbundsdirektör Helena Pepa och jag framförde ett stort tack från  Fysioterapeuternas för ett gott och förtroendefullt samarbete.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén höll ett varmt tacktal till Lars Hallenberg.

Önskar dig en trevlig helg, kanske är det läge för en helg av reflektion och eftertanke?