Nytt avtalssamarbete och verksamhetsplanering för 2019

Den här arbetsveckan har präglats av tvådagars-sammanträde med förbundsstyrelsen och fortsatt planering inför 2019.

På förbundsstyrelsens agenda fanns bl.a. budget och verksamhetsplan för 2019 samt fastighetsfrågor. Förbundsstyrelsen beslutade att förbundet ska ansöka om inträde i AkademikerAlliansen, som är en organisation för förhandlingsamverkan på den kommunala/landstingskommunala sektorn mellan 17 Saco-anslutna förbund. Lön och arbetsmiljö tillsammans med karriär och kompetensutveckling är viktiga frågor för våra medlemmar. Vi bedömer att vi framöver får bättre möjligheter att driva dessa frågor tillsammans med andra offensiva akademiska hälsoförbund och att det därför är naturligt för oss att bli medlem i AkademikerAlliansen. Detta innebär att vi avbryter den avtalssamverkan vi haft med Vårdförbundet sedan 2010 inom förbundsområde Hälso- och sjukvård inom OFR. Läs mer i Fysioterapi och i Dagens Medicin. Jag har i intervjuer betonat att beslutet endast avser detta avtalssamarbete. I övrigt vill vi självklart fortsätta samverka på ett bra sätt med Vårdförbundet liksom med övriga professioner, i alla de fack- och professionsfrågor där vi har gemensamma strävanden. 

På förbundsstyrelsen fick vi en rapport om förberedelserna för Fysioterapi 2019, som äger rum 23-25 oktober 2019 i Stockholm. Det övergripande temat blir Framtidens hälso- och sjukvård, ett gyllene tillfälle för arbetsgivare att uppmuntra till att ha sina medarbetare på plats, för att bli uppdaterade på omställningen som pågår i hälso- och sjukvården och få möjlighet till kvalificerad kompetensutveckling, en viktig del i det livslånga lärande. 

Känner du till någon verksamhet som du vill uppmärksamma särskilt? Senast 15 december kan du nominera till Kvalitetspriset 2019. Passa på tillfället!

För att kunna möta förändringar på ett bra sätt är förståelse för sammanhanget mycket viktigt. Jag vill tipsa om ett bra inslag i det omställningsarbete för en god och nära vård som pågår runt om i landets regioner (fr.o.m. 1 jan 2019 övergår alla landsting till att bli regioner) och kommuner. Emma Spak är samordnare för nära vård på SKL och förklarar i detta inslag från konferensen Riv murarna tidigare i höstas, på ett mycket bra sätt det pågående förändringsarbetet. Du hittar inslaget här

Trevlig helg!