Uppmärksamhet är ledarskapets valuta

Igår torsdag hade jag förmånen att få dela ut Fysioterapeuternas Kvalitetspris 2019 till Lasarettsrehab, Centrallasarettet i Växjö. Tillsammans med Caroline Agrell, socialpolitisk strateg tog jag tåget till Växjö och fick uppleva hur stort det är att få välförtjänt uppmärksamhet för ett väl utfört arbete. Uppslutningen på arbetsplatsen var stor, arbetskamrater, teamkollegor, chefer, ledare och ansvariga politiker fanns på plats för att dela glädjen. Liksom media. Att å förbundets vägnar få dela ut denna typ av utmärkelse tillhör de roligaste och mest hedersamma arbetsuppgifterna som förbundsordförande och det får mig att åter tänka på viktigaste redskapet vi som ledare har. Jag har faktiskt för många år sedan skrivit en uppsats om det, just i Växjö: Uppmärksamhet är ledarskapets valuta.

Det blev stor uppmärksamhet på Lasarettsrehab vid prisceremonin med uppvaktning också från regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson (ovan t.v.) och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Roland Gustbée (M) (nere t.v.).

Se prisutdelningen i efterhand här (3min), lyssna på intervju med pristagarna i P4 Kronobergintervju med mig i P4 Kronoberg (dra fram till 46 min in i programmet) och läs mer om prisutdelningen i Smålandsposten och på Region Kronobergs webbplats. Se också min intervju med vinnarteamet här, intervjun om karriär- och kompetensfrågor med Roland Gustbée här , med Per-Henrik Nilsson här och med teamsamordnare Tina Eriksson och överläkare Carina Modeus här.

I veckan fick vi en debattartikel publicerad i Dagens Arena om den aktuella situationen inom Arbetsförmedlingen. När Arbetsförmedlingens uppdrag och verksamhet nu ska reformeras får vi inte glömma bort dem som står längst bort från arbetsmarknaden! Jag skriver tillsammans med ordförandekollegorna i Sveriges Arbetsterapeuter, Akademikerförbundet SSR och Sveriges Psykologförbund.

Jag, Heike Erkers, SSR (ovan t.v.), Anders Wahlberg, Sveriges Psykologförbund (ovan t.h.) och Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter (nere t.h.)

I tisdags debatterade Socialminister Lena Hallengren (S) och Riksdagens Socialutskottsordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) i en interpellationsdebatt om Nationell Primärvårdsreform. Ta dig gärna tid att kolla på dessa 17 minuter. Ämnet är viktigt, det är mycket angeläget att komma till skott med ett riksdagsbeslut utifrån det delbetänkande som utredningen God och nära vård lämnade 1 juni förra året. Från min horisont är det särskilt viktigt att beakta en kraftfull satsning på prevention och rehabilitering, två områden som är eftersatta idag och som kan bidra till en mer hållbar och långsiktig lösning.

En sak som jag uppskattade med denna interpellationsdebatt mellan regeringens företrädare och oppositionen var att tonen var saklig och korrekt. Det är välbehövligt att söka gräns- och blocköverskridande lösningar för framtidens nära vård, det är rentav en förutsättning för att det ska bli en hållbar lösning. Se interpellationsdebatten här.

Önskar er en trevlig helg med ett foto från morgonpromenaden till kontoret i Stockholm i veckan. Ljuset i bilden antyder att våren närmar sig.