90 miljarder saknas till välfärden år 2026

Den här veckan har det kommit flera intressanta rapporter. Finansminister Magdalena Andersson presenterade finansdepartementets rapport om välfärden där det tydligt framgår vilka stora problem samhället står inför och det blir uppenbart att det måste till ett förändrat arbetssätt, mer inriktat på hälsa och förebyggande, för att överhuvudtaget kunna klara av välfärdens utmaningar. Och från SKL kom Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019, där resultaten i regionernas hälso- och sjukvård redovisas utifrån öppna jämförelser. Generellt sett ökar överlevnaden i de stora folksjukdomarna, men befolkningens nöjdhet minskar. Med anledning av den pågående omställningen till en god och nära vård finns det anledning att inför kommande års redovisning fundera djupare kring hur kommunal och regional hälso- och sjukvård ska redovisas tillsammans ur  befolkningens och patientens perspektiv. Idag redovisas kommunal hälso- och sjukvård separat, och det känns inte adekvat fortsättningsvis. I veckan bjöd också Vårdföretagarna in till en intressant presentation av Vårdfakta 2019 inom privat vård, med en transparent redovisning av resultaten.

Sammanfattningsvis är det uppenbart att samhället står inför stora utmaningar inom välfärden, där det behövs nya arbetssätt, ett mer hälsofrämjande ledarskap och en offensiv satsning på hållbar hälsa och förebyggande. Jag skickar med en kort videohälsning från Fysioterapeuterna, klicka här för att se videon

Igår var det möte med referensgruppen för fack- och professionsföreningar inom utredningen God och nära vård. Ett inspirerande möte med både presentation av delbetänkande tre, som kom ut förra veckan och en skiss på ramar för det slutbetänkande som ska komma i mars 2020. I delbetänkande tre finns ett antal mycket användbara dialogfrågor, som vi kommer att använda i alla delar av vår organisation i Fysioterapeuterna. 

Jag har också under denna innehållsrika vecka deltagit i AkademikerAlliansens representantskap, det första sedan vi sökte inträde i AkademikerAlliansen. Ett lärorikt och intressant möte med många andra Saco-förbund. 

Igår kväll besökte jag tillsammans med FoU-chef Cecilia Fridén Järvaveckan och fick bl.a. möjlighet att lyssna till två partiledare, Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor, som båda berörde  välfärdsfrågorna i sina tal. 

Avslutningsvis vill jag tipsa om att boka in vårt seminarium och vår medlemslunch på den snart stundande Almedalsveckan. Fysioterapeuterna finns på plats och kommer att också medverka i ett stort antal olika seminarier, samtal och mingel. Planeringen pågår för fullt i dessa dagar.

Trevlig helg!