Makt, inflytande och goda råd inför Almedalen

Ordet makt kan vara svårt att förhålla sig till. Jag tänkte på det särskilt i veckan när Dagens Medicin publicerade den årliga Maktlistan i svensk hälso- och sjukvård. Makt och inflytande för med sig ansvar, och makt behöver kombineras med ett ödmjukt förhållningssätt. Min reflektion kring makt i hälso- och sjukvården handlar till stor del om den nödvändiga maktförskjutning som pågår för att öka patienters och närståendes inflytande över sin egen hälsa. Det har verkligen hänt mycket på de över 40 år som jag har arbetat i hälso- och sjukvården. I slutet på 1970- talet hände det att undersköterskan skulle bära askkoppen, så att den manlige överläkaren kunde röka under ronden. Patienten fick på ronden i sängläge besked om allvarliga diagnoser, varefter sjuksköterskan kom i efterhand för att trösta patienten.

Idag är det mer självklart att patienters och närståendes synpunkter efterfrågas och att patienten äger rätten till sin egen journal. Hur kan ens något annat vara tänkbart? Men det går alldeles för långsamt och här finns en del av nycklarna till de utmaningar välfärden står inför. Det är vi som hälso- och sjukvårdens medarbetare som är gäster i patientens liv, inte tvärtom.

Därför är det glädjande att allt fler patientföreträdare placeras högt på maktlistan. Självklart är det också viktigt och bra att flera företrädare för fackliga organisationer är högt placerade och anses ha mycket inflytande. Det stärker det viktiga medarbetarperspektivet.

För egen del är jag tacksam och hedrad för en fin placering på listan och inte minst benämningen ”mannen med folkhälsofokus”, det känns som ett fint epitet. Och som jag brukar påpeka, det här inte en plats man får på egen hand, utan vårt goda teamarbete tillsammans i förbundet skulle jag inte ta plats på listan. Förhoppningsvis är också min placering på listan bra för alla Sveriges fysioterapeuter.

 

I veckan publicerade SKL en Rapport om kompetensutveckling och karriärvägar. Det är en rapport som borde läsas noga av alla som behöver rekrytera fysioterapeuter i regioner och kommuner. I rapporten jämförs yrkena sjuksköterska och fysioterapeut. En sjuksköterska får som regel sin vidareutbildning till specialistsjuksköterska betald av arbetsgivaren. Fysioterapeuten får bekosta sin utbildning till specialistfysioterapeut på egen hand. Det är förstås helt orimligt att ha det så. Det är hög tid att gå från ord till handling med kompetensutvecklingen. Regioner och kommuner måste ta ansvar för ALLA medarbetares kompetensutveckling, det bidrar också till att vara en attraktiv arbetsgivare. 

I veckan har jag lyssnat på ett par paneldebatter inför Almedalen. LIF och Leading Health Care ordnade Före Almedalen-seminarium i tisdags med en bra och spänstig politikerdebatt om hälso- och sjukvården. SNS ordnade ett seminarium om God och nära vård i onsdags med bra föredragningar och raka svar i paneldebatten. Finns att se i efterhand här. En bra uppvärmning inför nästa vecka i Visby.

Ovan: Hans Winberg och Jonas Vikman modererade debatten mellan Christer Jonsson (C), Marie Morell (M), Susanne Nordling (MP) och Mia Frisk (KD). Nedan: Marianne Nordström modererar hos SNS, Maja Fjaestad (S), Anna Nergårdh, Erik Strand, Heidi Stensmyren och Lise Lidbäck medverkade i debatten. Statssekreterare Maja Fjaestad (S) kommenterade regeringens satsning på God och nära vård. 

Fysioterapeuterna finns på plats söndag-torsdag under Almedalsveckan. För min egen del känner jag mig som en rutinerad Almedalsdeltagare, mitt första besök på detta evenemang var  juli 2006, för övrigt det tillfälle då Öppna jämförelser publicerades för första gången i Sverige.

Jag ser fram mot intensiva dagar av att lyssna, samtala, lära, presentera, debattera, nätverka och mingla. Kanske några personliga goda råd från mig inför Almedalsveckan?

1. Gå igenom programmet i förväg, boka in dina favoriter och gör ett ordentligt schema. Lämna utrymme för att förflytta dig mellan olika platser. Själv använder jag appen Almedalsguiden 2019 och för transporter så använder jag min cykel eller går till fots. Men cykel är praktiskt att ha med.

2. Ta dig tid att prata med människor och nätverka. Almedalen är en folklig arena och en viktig del är att hinna lyssna på och prata med människor. Att bygga goda relationer är grundläggande. Stressa inte, ha kul!

3. Gå på något oväntat arrangemang, som ligger lite utanför ditt eget område. Att tänka utanför boxen och att lära från andra branscher eller sammanhang är något jag haft glädje av under alla 13 åren i Almedalen och också en del av det jag minns mest.

Önskar nu en skön och trevlig helg!