Satsning på nyanlända fysioterapeuter

I veckan har Fysioterapeuternas förbundsstyrelse sammanträtt i två dagar, med ett digert antal punkter på agendan. Bl.a. antogs en preliminär budget för 2020 och flera större och viktiga frågor belystes.

Anna Lindhoff, utbildningssamordnare på förbundet, presenterade en glädjande satsning på nyanlända fysioterapeuter, där förbundet tillsammans med Karolinska Institutet beviljats medel från Arbetsförmedlingen för att främja nyanlända fysioterapeuters väg mot svensk legitimation och att etablera sig på arbetsmarknaden.

Ett annat område som belystes var Agenda 2030, där Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision och ledamot i Agenda 2030-delegationen inspirerade förbundsstyrelsen att arbeta vidare med hållbar utveckling.

Förbundsstyrelsen arbetade också med de dialogfrågor som finns i delbetänkande 3 i God och nära vård. Förbundets alla distrikt och sektioner har de närmaste veckorna fortsatt möjlighet att lämna synpunkter utifrån dialogfrågorna innan vi återkopplar till utredningen.

I tisdags sammanträdde juryn för Årets fysioterapeut 2019. Tre kandidater av de nominerade röstades fram och går nu vidare till intervjuer. Utmärkelsen Årets fysioterapeut 2019 offentliggörs 23/10 i samband med Fysioterapi 2019. I juryn för Årets fysioterapeut 2019 finns förutom jag själv Christina Kennedy, Robin Jarl, Lois Steen, Eva Fernvall och Charlotte Chruzander. På bilden saknas Inger Ros och Sofia Rydgren Stale.

I tisdags gavs vi tillfälle till två viktiga träffar i förbundets påverkansarbete.Jag träffade tillsammans med ordförande för Sveriges Psykologförbund, Akademikerförbundet SSR och Sveriges Arbetsterapeuter statssekreterare Annica Dahl på arbetsmarknadsdepartementet. Under mötet uttryckte vi vår oro inför utvecklingen av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen inom Arbetsförmedlingen och vi kräver tillsammans med de andra förbunden att en särskild konsekvensutredning görs snarast för att garantera att personer med funktionsnedsättning erbjuds det stöd de behöver.

Samma dag träffade jag tillsammans med förbundets socialpolitiska strateg Caroline Agrell Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson för att samtala om hur vi tillsammans kan utveckla arbetet för att ungas hälsa ska förbättras och hur alla barn ska kunna få rätt stöd i skolan. Elevhälsoteam med bland annat fysioterapeuter är en viktig del i detta arbete.

T.v. jag tillsammans med Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR, Annica Dahl Arbetsmarknadsdepartementet, Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter  och Anders Wahlberg, Sveriges Psykologförbund. T.h. tillsammans med Peter Fredriksson, Skolverket. 

Nu är programmet på Fysioterapi 2019 klart och vi kan se fram mot ett av höstens stora event inom området Framtidens hälso- och sjukvård. Se till att säkra din plats där!

Och så en uppmaning till dig som är chef och ledare: Uppmuntra fysioterapeuter i din organisation att delta! Detta är ett bra sätt att i handling visa att du som arbetsgivare tar kompetensutveckling på allvar. Vi har som fack- och professionsförbund lyckats skapa ett mycket innehållsrikt program av hög kvalitet. Du kan nu som arbetsgivare medverka till ett unikt fortbildningstillfälle för dina medarbetare. Även för dig som chef finns det program som kan intressera. Ämnet kan knappast vara mer angeläget: Framtidens hälso- och sjukvård!

Trevlig helg!