Fallolyckor i fokus på Fysioterapins dag

Den 8 september varje år infaller Internationella Fysioterapins Dag. I år sätter vi i Sverige fokus på fallskador som är ett stort samhällsproblem och som årligen kostar samhället mer än 11 miljarder kronor.

Förbundet har tagit fram faktabladet Fysioterapi ger resultat – fall och skörhet som visar att fysioterapi förebygger fallolyckor, förhindrar och bromsar utvecklandet av skörhet och ökar självständighet.

För äldre som bor i eget boende ger fysisk träning en minskning av fallfrekvensen med upp till 40 procent. Fysisk träning med fokus på förbättrad balans har vetenskapligt stöd för både minskad risk för fall och för minskad risk för frakturer vid fall. Risken för frakturer vid fall minskar med drygt 60 procent.

Cirka fyra gånger fler dör i fallolyckor än i trafikolyckor. Vi behöver nu tänka annorlunda. Samhället har länge arbetat strategiskt för att minska dödsfallen i trafiken. Från ett brett samhällsperspektiv är det nu dags att satsa offensivt för att minska antalet fallolyckor. Här har fysioterapeuter en nyckelroll att, tillsammans med olika delar av samhället, systematiskt arbeta förebyggande.

Inspelning av första poddinslaget av #enpoddirörelse

Fysioterapeuterna startar ”En podd i rörelse”. Idag, i samband med Internationella Fysioterapins Dag lanseras Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse” där olika företrädare för förbundet samtalar med olika personer i professions- och fackfrågor.  Syftet med podden är att den ska vara en röst i samhällsdebatten och sätta fokus på Fysioterapeuternas vision om att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse.

I premiäravsnittet samtalar jag med Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare för ”Samordnad utveckling för god och nära vård”. Samtalet handlar om fallskador som ett stort samhällsproblem som årligen kostar samhället mer än 11 miljarder kronor.

Podden finns att lyssna på Soundcloud här nedan och på Spotify, men kommer även inom kort att gå att lyssna på Itunes och Acast, så fort podden blivit godkänd där.

 

Idag fredag har vi fått en debattartikel publicerad på webben på Dagens Medicin. Ämnet är även där fallskador och behovet av ett systematiskt förbättringsarbete ur ett brett samhällsperspektiv, där fysioterapeuter är en av nyckelgrupperna. Samhället har länge arbetat strategiskt för att minska antalet döda i trafiken. Stora insatser och kampanjer har gett ett fantastiskt resultat. Nu är det hög tid att satsa brett på att förebygga fallskador. Läs debattartikeln här.  

Dagens Medicin har under veckan rapporterat flitigt från den stora kardiologikongressen ESC i Paris. En av många intressanta rapporter som presenterades från bl.a. svenska forskare var denna, som handlade om att betydelsen av fysisk aktivitet och träning efter hjärtinfarkt förstärks. Även i detta sammanhang krävs det en satsning på fysioterapeuter, en investering som kommer att löna sig.

Avslutningsvis vill jag säga ett varmt och stort grattis till alla Sveriges fysioterapeuter och sjukgymnaster på Fysioterapins dag 2019! Ni gör ett fantastiskt arbete varje dag! Tillsammans närmar vi oss Fysioterapeuternas vision: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse! 

Trevlig helg!