Omställning pågår

God fortsättning på det nya året och på ett nytt decennium!

Redan fredag och bloggen är tillbaka, och efter sköna helgdagar och en rask arbetsvecka är det dags att kavla upp ärmarna och ta sats inför det nya året.

Strax innan nyår gjorde jag en sammanfattning av året och decenniet som gått, du hittar det här. Förra veckan publicerade Fysioterapeuterna också en nyårsspecial av En podd i rörelse med Caroline Agrell och mig. Kanske vill du hänga med oss och ta sats inför det nya året?

Bland pressklippen från mellandagarna fick jag från kommunikationsansvarig på förbundet, Peter Karlsson en länk till en debattartikel införd i Länstidningen Östersund. Debatten handlade om vikten av att långsiktigt satsa på prevention och de vinster det ger kvalitetsmässigt för patienterna och ekonomiskt för samhället.

Vad väntar under 2020? Det är alltid svårt, för att inte säga omöjligt att sia om framtiden. Välfärden står inför stora problem och utmaningar och vi vet att vi som fysioterapeuter har kunskap som är viktig och värdefull för att kunna möta dessa utmaningar.

I verksamhetsplanen för 2020 har vi i Fysioterapeuterna bl.a. prioriterat området omställning och förändring. I den pågående omställningen av hälso- och sjukvården och samhället vet vi att fysioterapeuter är viktiga. Vi ser med förväntan fram mot att detta tydligt framgår när utredningen God och nära vård i mars kommer med sitt huvudbetänkande.

Vi ser också fram mot att årets avtalsrörelse  ska ge möjlighet till ökad lönespridning och bättre kompetensutveckling och att arbetet med att skapa moderna och rimliga ersättningsmodeller och arbetsvillkor för både anställda och företagare fortsätter under året.

Men självklart kommer mycket fokus detta år att ligga på förberedelserna inför vår kongress i november. För min del tror jag att hållbar och personcentrerad hälsa då kommer att ligga högt upp på framtidsagendan. 

Nästa vecka blir det hel Stockholmsvecka för min del, bl.a. med heldagsmöte med Fysioterapeuternas arbetsutskott. Välkommen 2020, nu kör vi!

Önskar nu trevlig helg med ett mellandagsfoto från en fikastund vid havet!