”Vi måste våga prata kiss, bajs och sex”

På söndag är det internationella kvinnodagen. Det finns många saker att fira denna dag, men det är även en dag som manar till eftertanke och reflektion. Fysioterapeuterna har detta år valt att just dessa dagar lyfta frågan kring kvinnohälsovården. Den svenska hälso- och sjukvården är otroligt bra, det vet vi. Men när det gäller kvinnohälsovård finns det en hel del att göra. Många kvinnor lider i tysthet av stora besvär efter förlossningar, besvär som begränsar vardagen och stigmatiseras. Många skäms så mycket att man inte ens vill prata med vårdpersonal om dem. Det handlar om kvinnor som har bäckenbottendysfunktion och som tex kan lida av urinläckage och/eller analläckage.

Efter förlossning erbjuds kvinnor ett enda eftervårdssamtal, och många kvinnor med stora problem faller mellan stolarna och får inte den hjälp de behöver. Fysioterapeuters kompetens behövs inom detta område, och många kvinnor idag efterfrågar det. Det är dags att stärka kvinnohälsovården för allas rätt till en god hälsa.

Med anledning av internationella kvinnodagen släpper vi en extrapodd idag om just kvinnohälsovård där förbundets socialpolitiska strateg, Caroline Agrell, samtalar med Mia Fernando, specialistfysioterapeut och verksam inom kvinnors hälsa. Mia betonar budskapet: Vi måste våga prata kiss, bajs och sex. Mia bloggar även på bakingbabies. 
I måndags skrev vi från samtliga Saco-förbund en debattartikel i Aftonbladet, till stöd för våra fackliga kollegor i Hörby. Vår uppgift som fackliga företrädare är alltid att lyfta fram medlemmarnas intressen och att stå upp för de fackliga värdena. Gränsen passeras när politiska företrädare – som i Hörby – går ut och angriper fackliga företrädare som protesterat mot dåliga villkor i kommunen.

I måndags avslutade jag arbetsdagen med ett mycket intressant middagssamtal på regeringskansliet. Det var statssekreterarna Maja Fjaestad, Socialdepartementet och Eva Svedling, Miljödepartementet, samt UD:s Agenda 2030-ambassadör Jenny Ohlsson som tagit initiativet till ett informellt samtal på temat social hållbarhet. Roligt att också Gabriel Wikström, nyutnämnd nationell samordnare för regeringens Agenda 2030-arbete medverkade.

Det blev ett spännande samtal som gav inspiration för framtiden. En viktig faktor för att lyckas med det nödvändiga hållbarhetsarbetet är att faktiskt se de ojämlikheter som finns idag och att samverka för att förbättra. Men också viktigt att visa att det finns hopp för framtiden. Läs mer om direktiven till nationella samordnaren för Agenda 2030-arbetet här.Agenda 2030 i fokus, tillsammans med statssekreterare Maja Fjaestad 

I veckan uppmärksammade Dagens Medicin den skrivelse om vårdmomsen som vi skickade förra veckan till regeringen. Läs mer om det i Dagens Medicin.

Önskar er alla en trevlig helg och låt oss tillsammans uppmärksamma internationella kvinnodagen på söndag!