Att företräda sin profession och att arbeta tillsammans

I avsnitt 18 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse”  som publiceras idag, samtalar jag med Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund. Samtalet handlar bland annat om hur det är att som förbundsordförande företräda sin profession, behovet av att upprätthålla rörelse under coronapandemin, statens ansvar i hälso- och sjukvården och fördelen med att vi i Sverige har låg antibiotikaresistens.  Heidi berättar även om hur hon mitt i krisen hoppat in och arbetat som narkosläkare och om hur hon ser hur viktigt det är med gott teamarbete och att arbeta tillsammans.

De fackliga frågorna under pandemin har varit många och av olika karaktär med mycket oro och osäkerhet. Vi fortsätter att ha avstämningar med förbundsstyrelsens arbetsutskott varannan dag och i veckan ett extra sammanträde med förbundsstyrelsen med anledning av Covid -19. Fysioterapeuternas förhandlingsråd och företagarråd träffas under denna tid varje vecka för avstämning med alla delar av landet.

Denna vecka har semesterhanteringen 2020 varit särskilt aktuell. Fysioterapeuterna för förhandlingar med SKR inom ramen för AkademikerAlliansen som i tisdags enhälligt beslutade att säga nej till framlagt förslag från SKR. Läs mer här.

Andra frågor som varit på agendan är arbetsskyldigheten enligt  allmänna bestämmelser (AB), avtal med Vårdföretagarna avseende ökad flexibilitet för att klara ökat personalbehov pga Covid -19 och förhandlingar avseende införande av beredskap.

I veckan har förbundet skrivit till både Socialstyrelsen och Socialdepartementet med en begäran om en temporär lagändring för att möjliggöra digitala vårdmöten för alla fysioterapeuter som arbetar inom nationella taxan. För företagarna är detta en ytterst viktig fråga vilket skulle ge dem möjlighet att fortsätta bedriva verksamhet och erbjuda rehabilitering till de personer som behöver det. Företagarrepresentanter tillsammans med förhandlingsrepresentanter driver också frågan i sin respektive regioner.

I veckan blev jag intervjuad i tidningen Fysioterapi om huvudbetänkandet i God och nära vård.  Jag är i stora drag nöjd med utredningens huvudbetänkande. Förbundet har varit delaktig i processen och känner igen diskussionerna.
Det är bra att kommunernas ansvar för hälso- och sjukvård så tydligt lyfts fram. Förslaget om individuell plan för patienterna är bra liksom att den ska innehålla förebyggande och rehabiliterande åtgärder. Det personcentrerade förhållningssättet tycker jag också är bra.
Men det finns också några saker i huvudbetänkandet som oroar.
När det gäller nationella taxan saknar vi en tillräcklig statlig reglering. Inget av de två lagda förslagen uppfyller de kriterier som vi önskar, nämligen förutsättningen för jämlikhet både hos medborgare och företagare. Vi tycker ju inte heller att nationella taxan är optimal, vi vill hellre se att man pratar om en modernisering där det finns bra villkor för våra småföretagare och förutsättningar för en jämlik vård.

”Titta bara på vilka insatser fysioterapeuter skulle kunna göra nu på många ställen i systemet där de inte finns i dag.”
I slutet av intervjun i tidningen Fysioterapi får utredaren Anna Nergårdh följande fråga: Påverkas tidsplanen för omställningen till framtidens hälso- och sjukvård av coronapandemin?Jag tycker hennes svar är väl värt att notera för alla fysioterapeuter och sjukgymnaster:
– Jag tror pandemin gör den här omställningen mer aktuell än någonsin. Den har tydliggjort hur viktigt det är att ha ett systemperspektiv på hälso- och sjukvårdsfrågor. Inte minst våra förslag vad gäller samverkan mellan kommuner och regioner. Vi betonar kommunernas hälso- och sjukvård, och vi betonar det interprofessionella perspektivet med alla yrkesgruppers viktiga roll i det arbetet, inte minst fysioterapeuternas. Titta bara på vilka insatser fysioterapeuter skulle kunna göra nu på många ställen i systemet där de inte finns i dag.

Nu stundar snart helg igen i härligt vårväder. Låt oss hjälpas åt att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer. Önskar er en trevlig helg – och fortsätt hålla avstånd!