Satsa på rehabilitering i pandemi-tider

Idag publiceras ett extrainsatt avsnitt 19 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse”,  ett specialavsnitt om fackliga frågor som hamnat i fokus på grund av coronapandemin. Hur är det att arbeta fackligt i dessa tider? Jag samtalar med Mikael Hjerne, ordförande i förbundets förhandlingsråd och ledamot i förbundsstyrelsen, Klara Karlsson, förhandlingsråd i Sörmland och ombudsman Katarina Skarin Ebenstrand på förbundets kansli. Lyssna på poddavsnittet här. Medverkar i podden gör Mikael Hjerne (uppe t.v.), Klara Karlsson (uppe t.h.), Katarina Skarin Ebenstrand (nere t.v.) och jag
Rehabilitering efter Covid -19 har varit ämnet för många nyhetssajter under veckan som gått. Jag gläds åt att kompetenta fysioterapeuter tar steget fram och är aktiva i debatten. Några exempel är Karin Wadell och Monika Fagevik Olsén.
Karin, som är professor i fysioterapi vid Umeå Universitet, medverkade på ett professionellt och pedagogiskt sätt i SVT:s Fråga doktorn i måndags.
Monika, som är professor i fysioterapi vid Göteborgs universitet och verksam på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medverkade i Ekot i tisdags och berättade om hur man i Göteborg nu börjar med multiprofessionella specialistteam för patienter som varit svårt sjuka i Covid -19. Med start den här veckan kommer olika yrkeskategorier som läkare, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, dietister och logopeder att samarbeta i speciella kompetensteam. Syftet är att mer effektivt ta hand om det ofta omfattande vårdbehov som svårt sjuka covidpatienter har under hela vägen tillbaka till ett friskt liv.

Från Fysioterapeuterna har vi i veckan i en debattartikel i Dagens Medicin påtalat det mycket stora behovet av rehabilitering i dessa pandemitider.  Tillsammans med  vice ordförande Cecilia Winberg skriver jag om att hälso- och sjukvården nu inte får prioritera bort det hälsofrämjande och preventiva arbetet. Man måste klara av att både ta hand om akuta tillstånd och verka för att minska insjuknandet i och effekterna av våra vanligaste folksjukdomar.

Vi riktar fyra uppmaningar till regionledningarna om att se över systemen så att vi fysioterapeuter kan göra allt som står i vår makt för att de patienter som så behöver ska få den rehabilitering de behöver och har rätt till, genom att:

1. Omgående möjliggöra och ge ersättning för digitala vårdbesök för alla
2. Möjliggöra för personer i vårdkö att träffa fysioterapeut för anpassat anpassad träning i väntan på operation
3. Säkerställa tillgång till rehabilitering för personer med kroniska sjukdomar
4. Säkerställa tillgång till hälsofrämjande och preventiva hälso-och sjukvårdsinsatser

Det blir en annorlunda Valborgsmässoafton och 1 maj i år. Medan vi firar våren där hemma, utan större folksamlingar och medan vi håller avstånd, så vill jag ännu en gång rikta mitt varma tack till alla som sliter i frontlinjen med svårt sjuka Covid -19 patienter. Långa, tröttande och tunga arbetspass har blivit er vardag och ni är värda allas vår uppskattning för ert fantastiska arbete. Det gäller fysioterapeuter och alla andra yrkesgrupper. Tack för att ni finns och för ett enastående arbete!

Trevlig Valborg!