Tillsätt en nationell rehabiliteringssamordnare nu!

Nu är bloggen tillbaka efter välbehövlig sommarvila, skolorna har just startat en ny termin och för oss alla väntar en höst, som vi faktiskt inte vet särskilt mycket om. Coronapandemin håller oss i sitt grepp, pandemin är långt ifrån över och efter en sommar där vi ändå kunnat träffa nära och kära utomhus, så är det återigen dags att hitta hållbara former för både arbete och umgänge på fritiden. Detta är min andra arbetsvecka efter semestern och samtidigt som det raskt går mot höst och lite mörkare tider, så har sommaren fortsatt, med ljumma augustikvällar och näst intill tropiska sommarnätter

I tisdags presenterade Fysioterapeuterna en undersökning om hur pandemin påverkat möjligheten till rehabilitering. Resultatet är alarmerande, sju av tio patienter har fått försämrad möjlighet till rehabilitering. Vi presenterade detta i en debattartikel i Dagens Samhälle under tisdagen. Regeringen behöver nu ta ett krafttag kring rehabilitering och snarast tillsätta en nationell samordnare för rehabilitering, för att leda arbetet med att åstadkomma en jämlik rehabilitering av hög kvalitet.

 

Under tisdagen sammanträdde förbundsstyrelsens arbetsutskott för att bereda två kommande förbundsstyrelsemöten, dels 25/8, dels 1-2/9. Vid det första mötet kommer styrelsen att besluta kring remissvaret på huvudbetänkandet av God och nära vård och besluta vem som ska utses till Årets fysioterapeut 2020.

Vid septembermötet ska förbundsstyrelsen enas kring de förslag till beslut för framtiden, som ska föreläggas Fysioterapeuternas Kongress 2020.Förbundsstyrelsens arbetsutskott bestående av Mikael Hjerne, ovan t.v, Cecilia Winberg, nere t.v och undertecknad, samt Helena Pepa, nere t.h, Caroline Agrell, ovan t.h.

Innan semesterperioden meddelade jag i ett blogginlägg att jag informerat valberedningen om att jag inte ställer upp för omval, utan kommer att avsluta mitt uppdrag som förbundsordförande 31 december. Under förra veckan offentliggjorde valberedningen sitt förslag till ny förbundsordförande och ny förbundsstyrelse. Jag tycker det ser ut att vara ett bra förslag för kongressen att fatta beslut om. Både förnyelse och kontinuitet är ett bra tecken i förslaget till förbundsstyrelse.

Den pågående pandemin gör att det mesta är annorlunda. För egen del fortsätter jag arbeta mestadels digitalt på distans också de närmaste månaderna. Tydliga rutiner med tidiga morgonpromenader underlättar och ger också mångfalt tillbaka.  Det är stora naturupplevelser att få uppleva tidiga augustimorgnar i Småland

Foto fångat en tidig augustimorgon. Hundratals spindelnät framträder plötsligt och påminner om vilka storheter nätverk kan åstadkomma.

Önskar er alla en trevlig helg!