Uppmärksamma patientsäkerheten

Igår uppmärksammades patientsäkerhetsfrågorna runt om i världen. Världshälsoorganisation WHO, där Sverige är en aktiv medlem, har initierat den 17 september som en internationell patientsäkerhetsdag. Medlemsländerna deltog på olika sätt i en världsomspännande kampanj med uppmaningen ”Uppmärksamma patientsäkerhet”. Inom Fysioterapeuterna är kvalitet och patientsäkerhet en ständigt prioriterad fråga. Det var också en av de stora drivkrafter för egen del till att engagera mig fackligt, att vara med och arbeta med ständiga förbättringar och för en säker hälso- och sjukvård. Jag har alltsedan det nationella patientsäkerhetsarbetet i Sverige startade 2003 varit engagerad och jag är glad att dessa frågor idag är högt upp på agendan.

Men detta är något som ständigt behöver förbättras. I en debattartikel i Skånska Dagbladet skrev jag igår tillsammans med företrädare för andra professioner om att det nu är hög tid för arbetsgivare och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna för en säkrare vård.

I samma anda är uttalandet från Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigsell: ”Att hälso- och sjukvårdspersonalen har goda och säkra arbetsförhållanden är centralt för patienternas säkerhet”. Läs mer om Socialstyrelsens arbete med patientsäkerhet här.

I veckan har vi från Fysioterapeuterna lämnat in en JO-anmälan mot Region Stockholm. ”Att fysioterapeuter verksamma på nationella taxan utan giltig anledning fråntas sin rätt till ersättning är inte acceptabelt. Det finns ett stort behov av de insatser som våra företagande medlemmar gör, inte minst på grund av det ökade behovet av rehabilitering på grund av coronapandemin”, säger vice ordförande Cecilia Winberg, ordförande i Fysioterapeuternas företagarråd i ett pressmeddelande. Läs mer här. 

Mera inom företagande: Idag publiceras en debattartikel  i Altinget om företagarnas situation. Vice förbundsordförande Cecilia Winberg skriver under för Fysioterapeuterna tillsammans med Sacos ordförande Göran Arrius och företrädare för 14 olika Saco-förbund.

I onsdags genomförde vårt förbund en styrelseutbildning för förtroendevalda i sektionerna. Knappt 40 deltagare från 16 sektioner och förbundskansliet kunde digitalt genomföra en utbildningseftermiddag, som blev uppskattad. Detta har ju varit tekniskt möjligt ganska länge, men det är verkligen påtagligt vilket digitalt språng som skett under pandemin. Även om det fortfarande finns ovana och en hel del förbättringsmöjligheter så går det tillräckligt bra att genomföra utbildningsinsatser med medverkande från hela landet. Digitaliseringens möjligheter står verkligen för dörren och kan, rätt använt förbättra både föreningsdemokratin och viljan till att engagera sig ideellt.

Den här veckan kom sommaren tillfälligt åter i södra Sverige. I Oskarshamn har vi kunnat njuta av klar och skön septemberluft både tidiga morgnar och kvällar. Men i tisdags när vi tog en tidig morgonpromenad vid havet, njöt av en kopp kaffe på klipporna och en strålande soluppgång i klart väder, så kom plötsligt dimman och drog in. Magiskt vackert och en påminnelse om att vi är i en brytningstid. Hösten står för dörren. Trevlig helg!