Lönerna inom hälso- och sjukvårdssektorn måste höjas!

Idag presenterar Saco en rapport om livslöner 11 av 35 högskoleutbildningar som ingår i studien innebär en ekonomisk förlust jämfört med en gymnasieutbildning. Lika många går på ett ut eller ger en relativt låg lönsamhet.

Flera av utbildningarna som lönar sig dåligt eller inte alls leder till yrken inom hälso- och sjukvård och skola. Det handlar bland annat om fysioterapeuter.
Det handlar om yrkesgrupper som tar ett stort ansvar för att bära upp samhället. Det är oacceptabelt att det är ekonomiskt olönsamt att utbilda sig inom så samhällsviktiga områden där det redan idag är brist på medarbetare. Lönerna inom hälso- och sjukvårdssektorn måste höjas generellt, fysioterapeuter och andra grupper spelar en viktig och livsavgörande roll i människors liv, det har visat sig inte minst under under den pågående pandemin.

Fysioterapeuterna som förbund har frågan om löner, ersättningar och villkor som ett mycket prioriterat område. Vi måste självklart fortsätta driva frågan men det är nu mycket hög tid att arbetsgivarna tar sitt ansvar. Merparten av utbildningarna med negativ ekonomisk avkastning leder till yrken som är starkt kvinnodominerade och som framför allt finns inom kommuner och regioner.