Dags för kongress – med hållbarhet i fokus

Om bara en vecka, den 14-15 november, är det dags för Fysioterapeuternas kongress 2020. Då beslutar 85 kongressombud om förbundets inriktning för de kommande fyra åren och väljer en ny förbundsstyrelse och ny förbundsordförande. Ta del av kongresshandlingarna och valberedningens förslag här. Kongressen genomförs för första gången någonsin digitalt och igår kväll hade vi generalrepetition. Lite ovant för många av oss, men fantastiskt att vi faktiskt kan genomföra kongressen, trots att vi inte kan ses fysiskt.

Som en förberedelse inför kongressen publiceras idag ett nytt poddavsnitt med kongressextra. Förbundets socialpolitiska strateg Caroline Agrell samtalar i avsnitt 29 av Fysioterapeuternas En podd i rörelse med mig och vice ordförande Cecilia Winberg, som är föreslagen som ny ordförande.

Samtalet handlar bland annat om förväntningar, minnen från tidigare kongresser och hur det känns att genomföra en kongress helt digitalt. Nyckelord för denna kongress blir hållbarhet ur olika perspektivLyssna på podden här.

Invigningen av Kongress 2020 sker, liksom hela kongressen, digitalt. Du kan se invigningen i direktsändning 14 november kl. 09.00  eller i efterhand här på webben. Invigningen av kongressen leds av förbundets socialpolitiska strateg Caroline Agrell som samtalar med mig och Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck. Dessutom kommer både socialminister Lena Hallengren och talman Andreas Norlén med var sin videohälsning, samt hälsningar från flera av våra samarbetsorganisationer. Senare under kongressen kommer även regeringens Agenda 2030-samordnare Gabriel Wikström, SKR:s nära vård-samordnare Lisbeth Löpare Johansson och Sacos ordförande Göran Arrius att hålla tal, i samband med de olika propositionerna.

Igår beslutade riksdagens socialutskott att ställa sig bakom ett utskottsinitiativ som innebär att primärvårdens grunduppdrag även ska omfatta hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser. Det är en fråga som vi från Fysioterapeuterna har drivit länge, och jag gläds mycket åt detta beslut.

Tillsammans med andra centrala professioner i primärvården hade vi igår en debattartikel i Dagens Samhälle om den rehabilitering som patienter med covid-19 behöver och har rätt till. Vi kan göra skillnad i våra patienters liv, men vi behöver få rätt förutsättningar och vi behöver dem nu. Läs vår debattartikel här.

Nu när höstmörkret slår till redan på eftermiddagen är det gott att tänka på att ljuset och solen ändå finns där och att det snart vänder mot ljusare tider igen. Bara knappt sju veckor till…

Här ett foto från tidig morgonpromenad i veckan, när solen steg upp som ett vackert eldklot ur havet kl. 07.11.
Trevlig helg!