Avslutningen på IHI-konferensen i Orlando

De avslutande dagarna på IHI-konferensen i Orlando blev fortsatt intensiva. Maureen Bisognano, avgående president och CEO vid IHI höll ett starkt  tal i plenum om vikten av tacksamhet och där hon också uppmanade de 6000 deltagarna från 52 länder till fortsatt intensivt arbete med att göra patientens röst mer hörd i hälso- och sjukvården. ”We still don’t hear the voice of the patient”, sa Maureen Bisognano.   

 Efter sitt tal blev Maureen Bisognano uppvaktad med stående ovationer och varma tal av IHI:s tidigare stora förgrundspersoner, Paul Batalden och Don Berwick men också av nuvarande styrelseordförande i IHI, Gary Kaplan. En alldeles särskild hälsning framfördes av Maureens son, som hade med sig ett personligt tack och hälsning från presidentparet Barack och Michelle Obama.

Vår svenska grupp fick senare möjlighet att träffa Maureen Bisognano och kunde ställa frågor och få synpunkter och tips på förnyelsearbetet i svensk hälso- och sjukvård. 

Jag lämnade personligen en gåva till Maureen, som betytt mycket för mig som ledare under många år. Jag lämnade en medalj föreställande Pippi Långstrump 70 år, och skickade med Maureen de tre ledord som min barndoms stad har bevarat efter Astrid Lindgren: Ansvar, mod och fantasi. Samma ord och samma jämförelse med Pippi Långstrump, som WCPTs ordförande Emma Stokes fått tidigare.  
 Nästa stora tal var av IHIs tidigare president, Don Berwick. Hans tal hade temat ”It’s all about relations, all the way down”.  

Såväl Paul Batalden som Maureen Bisognano talade varmt om det sätt som Självdialysen i Jönköping arbetar med att göra patientens röst hörd, på riktigt. Därför var det självklart intressant att på plats i Orlando lyssna på Britt-Mari Banck och Patrik Blomqvist, som på ett självklart sätt berättade om sitt arbete i Region Jönköpings län, något de fick mycket uppskattning för.  
Vår svenska grupp har under denna vecka fått en unik möjlighet till gemensam kunskapsinhämtning och tid att reflektera tillsammans och att se nya gemensamma möjligheter. 

Gruppen  deltog också på en särskild CEO-dag, där chefer och ledare från många länder samlades kring ledarfrågor och förbättring av hälso- och sjukvård. 

  
Sammanfattningsvis har lär-resan varit mycket lyckad och faktiskt överträffat förväntningarna, mycket beroende på att vi verkligen lyckades få till ett gemensamt lärande och många stunder för reflektion. En annan viktig faktor är det förtroende som byggs när man upplever och hör samma saker  och också gör saker tillsammans. Stort tack till alla deltagare och till Göran Henriks för bra arrangemang av viktiga möten i USA!

Resan är en bra grund för att nu gå vidare med förnyelsearbetet. Tider för uppföljning är redan bokade i januari. För även om resan varit givande så är detta bara början på den gemensamma lär-resan i svensk hälso- och sjukvård.

 Inte desto mindre är det skönt att vara hemma igen. Ovan molnen är himlen alltid blå, men åter i Norden är vintermörkret kompakt. Ännu ett antal intensiva arbetsdagar återstår innan julen är här. 

Önskar er en fin tredje Advent!