Regeringen har precis presenterat en satsning för att öka den dagliga rörelsen bland barn och unga. Ett mycket välkommet initiativ då vi ser att barn och unga rör sig alldeles för lite idag och att deras hälsa försämras.
Från Fysioterapeuterna har vi länge drivit frågan om att antalet idrottstimmar bör utökas, framförallt på högstadiet och gymnasiet. Det är också väldigt bra att läroplanen nu ska ses över så att det blir tydligare att skolan ska erbjuda daglig rörelse i anslutning till skoldagen.
I regeringens förslag saknas tyvärr ett resonemang om elevhälsan som är otroligt central för att alla barn, utifrån sina förutsättningar, ska få möjligheten till rörelse. Många barn har särskilda behov och riskerar att inte få del av denna lovvärda satsning på daglig rörelse där mycket fokus ligger på idrott och idrottsorganisationer.
Under dagens presskonferens nämndes ordet idrott väldigt många fler gånger än ordet hälsa, och det kan tyvärr skicka en särskild signal. Detta fokus på idrott kan många gånger vara ett av de hinder som gör att många flickor och pojkar inte rör på sig idag, utan istället blir åskådare vid sidan om.
Med bättre förutsättningar och bredare kompetens inom skolan och elevhälsan, där fysioterapeuter med sin kompetens kan bidra i arbetet med hälsofrämjande insatser och stödja lärarna i det förebyggande arbetet, ökar möjligheterna för alla barn och ungdomar att nå rekommendationerna om fysisk aktivitet och de hälsovinster som aktivitet för med sig.
I Norge med sina ca 5 miljoner invånare finns riktlinjer för elevhälsan som säger att det ska finnas 480 fysioterapeuter i skolan. Sverige med ca 10 miljoner invånare har 3 (!) fysioterapeuter och saknar riktlinjer. Fysioterapeuter kan med sitt kompetensområde bidra till att alla barn, oavsett sjukdom eller funktionshinder, får möjligheten att kunna delta och vara fysiskt aktiva genom en individuell anpassning av aktiviteter.
Vi tror och hoppas att den satsning som regeringen presenterade idag bara är ett första steg för att förbättra barn och ungas hälsa och möjlighet till rörelse. Nästa självklara steg vore att även förstärka elevhälsan med fler professioner så att en jämlik skola och hälsa på riktigt ska kunna omfatta alla barn och unga.
ALLA ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse!