Till er partiledare, våga satsa på hälsa. Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse!

Vi ska vara stolta över många goda resultat i den svenska hälso- och sjukvården. Men samtidigt är hälso- och sjukvård och omsorg komplexa verksamheter och dras med många problem och de politiska partierna har inte kommit med tillräckligt bra förslag till lösningar. Som företrädare för Fysioterapeuterna, som organiserar Sveriges fysioterapeuter och sjukgymnaster, en av hälso- och sjukvårdens många professioner, vill jag lyfta några förslag inför kvällens partiledardebatt i SVT, då hälso- och sjukvård ska debatteras. 

Ett av de största problemen är att det inte finns rätt förutsättningar för att leda och att alla professioners kompetens inte tas tillvara i alla delar av organisationen. Därför behövs nytt fokus: 

• Sätt mål på högsta strategiska nivå och kommunicera målen i hela organisationen. Det räcker inte att bara att fatta beslut. 

• Ge ledare strategier för att uppnå målen. Underlätta så att chefer och ledare på alla nivåer kan leva sin vision och är helt inriktade på de uppsatta målen. Visa i handling i vardagen att målen är viktiga.

• Kanalisera alla ledares uppmärksamhet på förbättringar. Det gäller såväl politiker som alla andra som leder hälso- och sjukvård. ”Som du frågar får du svar”. Som partiledare är det viktigt att just du frågar efter det som skapar värde för patienter och deras närstående. Fråga i första hand efter resultat som gagnar patienten, inte enbart ekonomiska. Gör resultaten transparenta och begripliga för patienter och närstående.

• Använd hela teamet. Gör patienter och deras närstående till viktiga personer i det multiprofessionella teamet. Framgångsrikt arbete över professionsgränser förbättrar resultaten. Det här förutsätter ett radikalt nytänkande, det kräver mod och kunskap, på högsta politiska nivå. Avsaknaden av allas delaktighet hämmar utvecklingen och försenar goda resultat.

• Kvalitet och ekonomi måste gå hand i hand. De senaste årens starka fokus på ekonomiska incitament leder till kortsiktigt tänkande och tar inte tillvara alla professioners kompetens. Det riskerar i stället att bli kontraproduktivt för hälso- och sjukvården och omsorgen.

• Få med alla medarbetare på tåget. För att uppnå bästa möjliga resultat krävs ett ledarskap som skapar förutsättningar för att alla medarbetares kunskaper och erfarenheter tas tillvara.

• Bygg in djupa kunskaper om förbättringsarbete i organisationen. Ständiga förbättringar sker inte av sig själva. För att uppnå bättre resultat krävs ett medvetet val, goda ledare och god insikt om förbättringskunskap. Det räcker inte att veta eller känna till, det handlar om att arbeta aktivt för att uppnå resultat i praktiken. Att genomföra förbättringar är själva poängen. Det hjälper inte patienter och deras närstående att kunskapen finns om den inte används.

I dag finns fortfarande en omodern hierarkisk syn i vården. Vi i professionerna är beredda att ta vårt ansvar tillsammans med politiker och övriga ledare på alla nivåer. Ni som partiledare behöver se möjligheterna till förbättring och på allvar prioritera hälso- och sjukvårdens organisation för framtidens hälso- och sjukvård och omsorg. 

Det senaste året har vi haft mängder av dialoger med patientorganisationer, andra professioner, politiker, myndigheter, samarbetspartners och andra beslutsfattare om vad som behöver göras inom hälso- och sjukvården. Utifrån detta beslutade Fysioterapeuternas kongress om en ny vision: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse. Visionen är grundad på FNs globala mål, där hälsa för första gången nu finns med som ett eget mål. Den bygger på övertygelsen om att vi inte kan klara framtidens utmaningar med gårdagens metoder.

De stora utmaningarna inom hållbar utveckling, hållbar hälsa och välfärd klarar vi inte av om vi inte gör det tillsammans, genom att vara trovärdiga och i rörelse. 

Med denna nya vision har vi satt vi en boll i rullning för en utveckling som bara kan anas, och det är är vårt bidrag för att uppnå hållbar utveckling. För utan hållbar utveckling, ingen hållbar hälsa och välfärd. Våga satsa på hälsa! Våga satsa på förebyggande och på rehabilitering!

Fysisk inaktivitet idag är världens fjärde vanligaste dödsorsak, och tillsammans med ohälsosamma matvanor den bakomliggande orsaken till att fler människor idag dör av övervikt och fetma än av undernäring. Tyvärr är Sverige ett av Europas mest stillasittande länder och studier visar t ex att 4-åringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid. I Sverige står vi inför stora utmaningar. Antalet barn OCH antalet äldre ökar dramatiskt de närmaste femton åren. Om samhället ska klara av dessa enorma utmaningar för välfärden, så måste vi både tänka nytt och innovativt och vi måste göra det tillsammans.