”Det borde vara lag på att man ska jobba förebyggande”

”Det borde vara lag på att man ska jobba förebyggande”. Det konstaterar Linnea Kärdevik, fysioterapeut inom elevhälsan vid Malmaskolan i Köping i ett dagsfärskt avsnitt 10 av En podd i rörelse där hon samtalar med Caroline Agrell, socialpolitisk strateg på Fysioterapeuterna.

Linnea Kärdevik var en av de tre som var med i slutnomineringen till Årets fysioterapeut 2019. ”Linnea Kärdevik utvecklar professionen genom att föra in fysioterapi i skolorna och är en av de få fysioterapeuter som lyckats få en anställning i elevhälsan. Det är en stor samhällsutmaning att psykisk ohälsa och fysisk inaktivitet ökar bland barn och unga. Med sin kunskap och sitt engagemang vill Linnea vända trenden – och skapa hälsa och trygghet för barn och unga på Malmaskolan i Köping. Hon brinner också för samarbete med andra aktörer som vill främja barns och ungas hälsa.” 

I veckan som gick sammanträdde förbundsstyrelsens arbetsutskott för första gången i år. På agendan stod förberedelser inför förbundsstyrelsens tvådagarssammanträde i slutet av januari med bl.a. ett embryo till fackpolitiska propositioner inför höstens kongress. Vi har definitivt ett både intensivt och spännande år framför oss i Fysioterapeuterna och med en heldag med intensivt arbete tillsammans i arbetsutskottet fick vi en bra kick off inför årets arbete.  

I veckan lämnade vi in förbundets remissvar  till utredningen Digifysiskt vårdval .
De synpunkter förbundet för fram är sammanfattningsvis att det behövs ett tydligare nationellt grunduppdrag för primärvården och att primärvårdens uppdrag avseende förebyggande och hälsofrämjande arbete samt rehabilitering behöver utvecklas och stärkas.
Vi anser också att utredningen alltför ensidigt fokuserar på allmänläkare och specialistsjuksköterskor och vi saknar ett perspektiv som innefattar även övriga professioner i primärvårdsuppdraget. Vidare tycker vi det är viktigt att styra vården mot personcentrerade och interprofessionella arbetssätt för ökad kontinuitet och effektivitet. Detta förutsätter dock att man utformar arbetssätt och ersättningsmodeller som medger att patienten får tillgång till rätt kompetens för hens behov, t ex fysioterapeut. Vi ser också ett stort behov av att utredningens förslag säkerställer kompetensutveckling för alla professioner och tillgång till specialistfysioterapeuter för god och säker vård.

I måndags var det uppstart med den tredje omgången specialistfysioterapiutbildning i Region Sörmland. Det här är ett mycket intressant och framsynt arbetssätt (läs mer om arbetet här) och en viktig fråga nu är förstås: Vilka andra regioner och kommuner tar lärdom av Region Sörmland och startar liknande utbildningsmöjligheter? 

Igår torsdag arrangerade Sveriges Läkarförbund sitt traditionella januarimingel, där temat i år var Välfärdens finansiering och vårdplatser. Det blev en rejäl debatt bl.a. om generella respektive riktade statsbidrag. Socialminister Lena Hallengren betonade bl.a. vikten av att stärka primärvården. ”Nyckeln till att vi den här gången kommer att lyckas är den delaktighet som utredningen God och nära vård har skapat”. Tack till Läkarförbundet och Heidi Stensmyren för ett bra och inspirerande program!

Önskar er nu alla en trevlig och skön helg!