Tillsammans – så mycket roligare!

20130831-073247.jpg Hade förmånen att få träffa min gamle lärare och goda vän Henry Egidius förra helgen. Henry är 88 år och still going strong. Henry och hans fru Anita brukar komma på besök hos oss någon gång per år och det uppstår alltid mycket intressanta och spännande samtal, den typen av samtal som väcker nyfikenhet och intresse och som man inte glömmer.
Fick också möjlighet att diskutera begreppet ”Kunskapslyft”, ett ord som Henry dissekerade och vände ut och in på om och om igen. Det hänger förstås ihop med att vi i Sjukgymnastförbundets styrelse nu lanserar ett Kunskapslyft för fysisk aktivitet och fysioterapi. Henry har i sitt psykologilexikon, som han för övrigt uppdaterar varje dag på nätet, beskrivit ordet kunskap på ett heltäckande sätt

20130831-074644.jpg
Ett annat stärkande möte, var när förbundsstyrelsen, FS, möttes för ett tvådagarsmöte i veckan. Förutom sedvanligt viktiga och engagerande frågor hade vi en allmän förbundspolitisk diskussion. Aldrig förr har de frågor som sjukgymnaster arbetar med varit viktigare för hälso- och sjukvården och för samhället i stort. En bekräftelse på detta var när Lena Hallengren, vice ordf. i riksdagens Socialutskott besökte FS sammanträde. Lena redogjorde för vilka frågor som är mest aktuella i utskottet just nu, och förde sedan engagerade och intensiva samtal med hela FS och ytterligare personer från förbundskansliet.

20130831-074311.jpg
Att mötet gjorde ett starkt intryck, det framgår av vad Lena skrev på Twitter, när hon lämnade mötet

20130831-075254.jpg

Torsdagen blev om möjligt ännu mer intensiv. Föreläste på Ortopediveckan i Uppsala för ett 80-tal sjukgymnaster m.fl. med temat Fysioterapi-den bästa medicinen.

20130831-075542.jpg
Min kontaktperson var Anna M Pettersson, sjukgymnast och chef i Uppsala, som liksom övriga värdar på Ortopediveckan var iförd prydlig hatt.
Engagemanget var stort i rummet och jag passade på att föreviga mitt perspektiv av deltagarna på föreläsningen.

20130831-080304.jpg
Samtidigt som sjukgymnast Maria Klässbo föreläste i Uppsala om träning vid artros så medverkade sjukgymnast Carina Thorstensson i P4 Göteborg med samma tema.
Och väl hemma på kvällen, så var det för ovanlighetens skull för min del, omöjligt att slita sig från TV-fåtöljen, det kändes som ett sjukgymnastlyft hela kvällen.
Först inslaget i Rapport med sjukgymnast Nina Lindelöf om Intensiv träning bra för gamla

20130831-083529.jpg
Därefter andra avsnittet i serien Sveriges bästa Äldreboende-se det i SvT Play -där bl.a. vikten av fysisk aktivitet för äldre lyftes fram. Det här är ett program som alla bör se! Jag engagerade mig också på Twitter och i chatten efter programmet.
Och i direkt anslutning också seriestart för Arga doktorn, som till stor del handlade om vikten av fysisk träning.

Det som känns särskilt roligt nu, är det lagarbete som blir allt tydligare. Engagerade personer i FS, på kansliet, från distrikt och sektioner och dessutom många tillskyndare från andra håll gör arbetet så mycket roligare. Eller vad sägs om LSRs distriktsordförande i Örebro Mark Aarts inlägg på Twitter:

20130831-084114.jpg