Vårdförbundets kongress, Vårdvalsdagen, ChangeDay och alla människors lika värde

20140507-084037.jpg
Efter en skön vårledighet var det i måndags dags för nya tågresor, och nya engagemang. Som inbjuden gäst deltog jag första dagen på Vårdförbundets kongress i Stockholm, som präglades av en förväntansfull stämning och mycket engagemang. Det fanns betydligt fler nominerade till förbundsstyrelsen än de som föreslagits av valberedningen, och det var trångt på podiet, när alla nominerade fick göra en kort presentation av sig själva. Valen avgörs senare denna vecka.

20140507-093017.jpg
Jag passade på att utmana Vårdförbundet inför Change Day. Vilken organisation kan lämna flest löften och bidra till förbättring och förnyelse av svensk hälso- och sjukvård? Vårdförbundet antog utmaningen och Dagens Medicins chefredaktör hängde på, så nu gäller det för alla fysioterapeuter och sjukgymnaster att visa förändringsviljan i vår profession. Lämna ditt löfte om vad du vill förändra här

20140507-093526.jpg
I går tisdag var det Vårdvalsdagen, ett seminarium arrangerat av SKL och Socialdepartementet kring vårdvalets utveckling. Socialminister Göran Hägglund inledde, och ett antal paneldebatter följde. Själv medverkade jag i en debatt, som handlade om den nya patientlagen och dess betydelse i vårdvalssammanhang.

Resten av veckan väntar General Meeting med ER-WCPT i Köpenhamn. Jag ser fram mot att få delta, det är första europeiska kongressen med WCPT för min del. Från Sverige deltar förutom jag själv också vice ordförande Helena Pepa samt från Fysioterapeuternas kansli FoU-chef Birgit Rösblad och professionsutvecklare Anna Petersson.

Efter några dagars arbete, så känns den gångna ledigheten lite avlägsen. Dock kommer de tankar jag tänkte då, när jag hade lite mer avslappad tid att tänka, upp till ytan nu igen. På väg till det europeiska mötet, med representanter från 38 länder blir det tydligt att många av de aktuella samhällsfrågorna handlar om synen på alla människors lika värde och också alla människors rätt till hälso- och sjukvård. Det är ju också så att EU-valet närmar sig och vi påminns tydligt om vårt sammanhang men också den oro som idag finns i Europa och i världen. Ett sätt att ta vara på våra demokratiska rättigheter är att rösta, också i EU-valet, som för övrigt öppnar för förtidsröstning just idag.

Vårljumma samarbetsvindar blandas med orosmoln och iskalla vindar av utanförskap och främlingsfientlighet i samhällsdebatten. Det finns skäl för oss alla som finns i hälso- och sjukvården, att betona vikten av alla människors lika värde och alla människors självklara rätt till vård. Fysioterapeuterna är en organisation, som i våra etiska regler klart och tydligt slår fast fysioterapeuters och sjukgymnasters syn på människors lika värde och lika rätt till vård. Vårt förbund står också bakom Rätt till vård-initiativet
Sverige är ett land med en lång tradition av solidaritet med utsatta grupper. Sverige har även förbundit sig att respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna. En av dessa är rätten till hälso- och sjukvård.

20140507-143734.jpg