Guldskalpellen, Utvecklingskraft och mera Change Day

20140516-094338.jpg
Grattis Carina Thorstensson och alla som arbetar med artrosskola! I veckan delade Dagens Medicin ut sin årliga Guldskalpell. Årets förnyare finns i Storuman, men ett välförtjänt hederspris går till arbetet med artrosskola. Mycket glädjande att detta förebyggande arbetssätt lyfts fram. Det borde vara självklart att de allra flesta personer med artros erbjuds artrosskola med hög tillgänglighet, innan remiss skickas för kirurgi. Fysioterapi är på många sätt en outnyttjad potential i hälso- och sjukvården, och den uppmärksamhet som ett hederspris innebär, kan förhoppningsvis stimulera till ännu bättre användande av fysioterapi.

I veckan var det dags för den årliga konferensen Utvecklingskraft i Jönköping. 600 deltagare deltog med presentationer och i seminarier, plenarföreläsningar och lärandelab.

20140516-111058.jpg
Detta år var det glädjande nog många fysioterapeuter och sjukgymnaster som deltog. Fysioterapeuterna hade också en roll up, där vi från förbundsstyrelsen delade ut material om vårt valmanifest Fysioterapeut som första instans och om våra seminarier i Almedalen. Vi hade många besök vid vår roll up, både från fysioterapeuter, sjukgymnaster och andra besökare. Vi fick också möjlighet att berätta mer om svensk fysioterapi för Maureen Bisognano, president och CEO vid IHI, Boston, USA.

På olika seminarier presenterades såväl Kalmar-modellen för rehabilitering som Brahemodellen med ”Fysioterapeut direkt” och själv deltog jag tillsammans med bl.a. Lisbeth Löpare-Johansson från Vårdförbundet i en paneldebatt om vikten av att ta tillvara hela teamet, inklusive patienter och närstående. En tänkvärd klokhet uttryckte Boel Andersson Gäre, professor och årets ledarskapsfrämjare i sin föreläsning. ”Fastna inte i hierarki o organisation. Vi gör saker för att vi vill det”

Under utvecklingskraft riktades också mycket fokus på den förestående Change Day. Det lämnades mer än 200 löften av deltagarna på Utvecklingskraft. Imponerande!

20140516-112759.jpg Själv lämnade jag ett nytt löfte. Vi sitter alldeles för mycket, på möten, konferenser och sammanträden. Jag vill bidra med att på de sammankomster där jag deltar, och på de möten, som jag själv leder, se till att uppmana alla att inte sitta för länge. Helt enkelt stå upp för mindre sittande.

Som jag ju nämnt tidigare har vi från Fysioterapeuterna utmanat andra organisationer kring hur många löften vi kan åstadkomma inom Change Day. Om du också vill stå upp för mindre sittande, så kan du joina mitt löfte här. Varje joinat löfte räknas också. Jag har en vision av att vi tillsammans kan åstadkomma en stark rörelse kring detta!

En annan stark rörelse är den som handlar om jämlik och jämställd hälso- och sjukvård. Från fackligt håll är vi inte nöjda med det engagemang som SKL visar för dessa viktiga frågor. Vi kommer inom kort att skicka en skrivelse från flera fackliga organisationer, där vi tydliggör att vi finner det anmärkningsvärt att SKL som part i en kollektivavtalad överenskommelse inte har intresse att mer kraftfullt utveckla och profilera jämställdhetsarbetet.

Snart dags för helg, som ser ut att bli sommarvarm på många håll. Glöm inte bort att njuta av grönska och blomsterprakt! Bilderna nedan är från ett av mina favoritställen på Djurgården, Rosendals trädgård.

20140516-115004.jpg