På plats i Almedalen

20140629-205129-75089984.jpg
Så är Almedalsveckan 2014 igång. Första dagen var Socialdemokraternas dag, och det var en storpublik som fanns på plats för att lyssna till Stefan Löfven på söndagskvällen. Han talade varmt om solidaritet och mänskliga rättigheter och om den viktiga kampen mot fascism och nazism. Allvaret vilade i luften, allvaret från de många kyrkklockorna som ringde i Visby och på stora delar av Gotland igår kväll, för att varna för fara, samtidigt som Svenskarnas Parti hade tillåtits ha en offentlig samling i Visby.

Löfven talade om jobben, om skolan, om behovet av ett jämlikt samhälle och om vikten av att avskaffa alla hälsoklyftor i samhället. Bra och viktiga områden, men min reflektion var att han talade bra om de flesta områden, men lät ganska traditionell och alltför generell om hälsa och vård. Hur ligger det till med kunskapen om hälso- och sjukvården hos partiledaren för Sveriges största parti? Det finns 22 legitimerade yrken i hälso- och sjukvården, och det blir tröttsamt och lite väl traditionellt att ständigt höra ledande politiker beskriva hälso- och sjukvården som om där bara fanns tre yrken, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Och dessutom beskriva allt som är fel i vården, men att man vill och ska avskaffa alla hälsoklyftor i samhället. Hur då? Jag tycker vi borde kunna kräva mer av partiledaren för det största partiet, som har så goda och höga målsättningar, än att enbart beskriva ett mål, på ett problem som faktiskt inte alls är nu uppkommet. Folkhälsa är oerhört angeläget. Men min uppmaning är att se hälso- och sjukvården mer som en helhet, och som den komplexa organisation som den är. Mer hälsa, mer patientmedverkan och åtminstone något om hur det ska gå till att nå den mycket goda målsättningen att avskaffa hälsoklyftorna under mandatperioden. Inte bara vad, som behöver göras. Och nog borde väl den riskfaktor som WHO beskriver som den fjärde viktigaste dödsorsaken globalt sett, fysisk inaktivitet, få några ords uppmärksamhet. Om man vill förnyelse, vill säga.

20140629-210921-76161905.jpg Bättre uttryckte sig Socialdemokraternas talesperson i hälso- och sjukvården, Lena Hallengren, när hon intervjuades hos Vårdförbundet i heta stolen. ”Låt proffsen vara proffs”, sa hon, och för det fick hon mycket uppskattning.

På Vårdförbundets mingel träffade jag på Staffan Lindblad, projektledare på Ringla som glatt visade mig ett alldeles färskt nummer av deras tidning, där jag är intervjuad

20140629-211957-76797589.jpg

20140629-213143-77503127.jpg

Första dagen i Almedalen är gjord, och det känns att det är valår, med många förväntningar i luften. Att ta en skön cykeltur till färjan, och sedan cykla genom Visbys gator är vanligtvis en ren njutning. Det välkomstväder som Visby bjöd på idag var inte det allra bästa. Dock finns förhoppning om bättre väder under veckan!

20140629-212845-77325112.jpg