Gästblogg Anna Rajala: Mitt jobb på Hällefors vårdcentral är världens bästa!

Denna vecka publicerar jag en del gästbloggsinlägg från några av de som var nominerade till Årets Fysioterapeut. Tack för ditt bidrag Anna!

IMG_2286.JPG
Jag har världens bästa jobb! Jag som tycker det heter Anna Rajala och jag arbetar som sjukgymnast på Hällefors Vårdcentral i Örebro Läns Landsting (ÖLL).
ÖLL tillhör ett av de landsting i Sverige som satsar minst på primärvård, men jag arbetar på en vårdcentral med högt i tak, stor möjlighet till kreativitet och jag har alltid känt att jag utvecklas i mitt jobb. Sedan 2008 arbetar jag med Multimodal rehabilitering av personer med långvarig smärta, och tillsammans med en kuratorskollega, har jag jobbat fram rutiner och riktlinjer för teamsamverkan här på vårdcentralen.
Jag tycker primärvården är fantastisk på det viset att den möjliggör möten, möten mellan människor som kanske inte skulle ske någon annanstans. Det är inte glamoröst på så många vis, men i min vardag får jag en unik inblick i andra människors liv och hur det ter sig på en liten bruksort i mellersta Sverige. Här har jag mött en arbetslös, tidigare missbrukande kvinna på samhällets botten som uttrycker livsglädje och har en oanad förmåga till närvaro. Här finns en nedstämd finsk man som arbetar på stålverket, som lider av smärta från nacken, som vill komma i gång med träning, har en underfundig humor och känner stor omsorg om sin familj. Här möter jag undersköterskor med en tuff verklighet i demensvården, där det märks att samhället hårdnat och de inte längre räcker till. Där kampen om identitet, självbild och yrkesstolthet pågår, samtidigt som de hanterar utmattning och långvarig smärta.
Arbetet på vårdcentralen innebär att öppet och lyhört möta människor där de befinner sig och hjälpa dem att hitta sina resurser. Att ha förmånen att följa dem på vägen en stund, att se dem växa och utvecklas berör mig på djupet och gör mig ödmjuk och gör mitt arbete till världens bästa. Jag är så stolt över att som kliniker ha blivit nominerad av mina fina kollegor till Årets fysioterapeut. Stolt över att vi har en klinisk verksamhet där mitt arbete gör skillnad för andra människors livssituation, varje dag.
/Anna Rajala