Onsdag – temperaturen stiger i Almedalen-många möten och mingel

Onsdagen i Almedalen inleddes med ett energifyllt morgonmöte hos Friskis o Svettis.    Några av oss från Fysioterapeuterna tog det också som en uppvärmning inför det 4,2 km långaAlmedalsloppet, som startade kl. 8. 

Själv deltog jag i ett seminarium kring professionernas roll i framtidens hälso- och sjukvård, hos Sjukhusläkarna.   
 Jag försökte lyfta perspektivet att vi som professioner inte behöver vänta, vi kan ta initiativ och agera direkt. Helst tillsammans, och absolut med patientens perspektiv för ögonen.

Prisbelönt forskning inom fysioterapi omskrivs idag på Almedalen.se vilket väckte intresse hos statssekreterare Pernilla Baralt, hos äldreministern.

 Det är en studie vid Umeå universitet som visar att äldre personer med funktionsnedsättningar klarar ett högintensivt träningsprogram och resultatet är mycket positivt. Vid Umeå universitet har man gjort två större studier om effekten av intensivträning för äldre personer med funktionsnedsättningar på äldreboenden. Där den första, FOPANU, fått utmärkelse som en av de 15 mest betydelsefulla studierna inom fysioterapi genom tiderna. Roligt och viktigt att detta uppmärksammas!

Resten av onsdagen gick i ett högt tempo, med lunchmöte med andra fackliga ordförande om hur vi bäst tillsammans når jämlika löner  

 
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström hade bjudit in till Visby lasarett och ett första möte om nationell samling kring kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. Mötet blev en form av hearing, där alla parter presenterade sina viktiga frågor. Efter sommaren kommer arbetet att fortsätta, sannolikt i olika delgrupperingar.  

 
Efter mötet med ministern förde en rad traditionella mingel. Först ut var Dagens Medicins maktmingel, i strålande sol på Gutekällarens terass och många intressanta samtal.

 Se Dagens Medicins egna foton från maktminglet här

Vidare fortsatte dialogerna och minglandet hos GPPC, centrum för personcentrerad vård, samt på PR-byrån Westanders trädgårdsmingel, med sol,mycket folk och god stämning.