Dags för politiken att gå från ord till handling

Så har då semestern och den svenska sommaren till stor del passerat, även om värmen just nu hänger sig kvar i stora delar av landet. För egen del har jag inte besvärats av dåligt väder, utan har kunnat njuta och få god återhämtning, med ganska mycket rörelse och aktivitet, varvat med vila. Bl.a. kom vi till att cykla på Öland i vacker strandnära miljö, även om jag måste tillstå att den bitvis envisa motvinden inte är något jag minns med någon större glädje.  

 Väl åter på kontoret i Stockholm ökar tempot snabbt, vi har bl.a. i veckan haft arbetsutskott inför kommande förbundsstyrelse i slutet av augusti. Vi tog då också fram förslag på mötestiderna för nästa år, vilket omgående ger ett nytt perspektiv. Jag och nuvarande förbundsstyrelse har haft vårt uppdrag i drygt 2,5 år och det är dags att börja fokusera på Fysioterapeuternas kongress nästa höst,  i november 2016. Men dessförinnan väntar redan i höst Fysioterapi2015, ett fantastiskt tillfälle. Fysioterapi 2015 är till för dig som vill utvecklas och inspireras, ta del av kunskap och innovationer i fysioterapins frontlinje, engagera dig i hälso- och sjukvårdens utveckling, diskutera utbildningsfrågor och nätverka.  Häng på och anmäl dig, vi satsar mot rekorddeltagande i år igen!

Det är lätt att gå igång med alltför högt tempo efter semestern. Så jag passade på att använda tisdagskvällen i Stockholm, som övrigt denna vecka präglas av Kulturveckan, till att besöka denna sommarens sista Allsång på Skansen. Och det innebar verkligen en förlängd sommarkänsla, med strålande vackert väder, mycket folk och fantastiska artister.  


SBU gav i veckan ut en intressant och bra kommentar och rapport Multimodal rehabilitering vid långvarig ländryggssmärta. Sakkunnig för rapporten har Anne Söderlund, professor i Fysioterapi, varit.  
 
Det har nog inte undgått någon att Sverige hade stora framgångar vid sim-VM nyligen. Men kanske inte alla har sett reportaget i DN om simlandslagets hyllade fysioterapeuter 

  Roligt och bra att detta perspektiv lyfts fram. Fysioterapeuter har en viktig roll också inom idrotten.

I veckan kom augustinumret av tidningen Fysioterapi. I min ledare skriver jag om vikten av att gå från ord till handling och att på allvar ta tillvara varje individs kraft och möjligheter. Det här är något som är viktigt för oss var och en, men inte minst för ansvariga politiker.

I Kalmar län, där jag bor och har min utgångspunkt är den kommande helgens stortävling Ironman ett givet samtalsämne. Att den något spektakulära tävlingen är förlagd till Kalmar är betydelsefullt för Kalmar och omgivningen. Kalmar har gjort sig kända för bra arrangemang och fina tävlingsbanor och en fantastisk publik.
Själv kommer jag att heja fram sonen Ludvig, som nu gör sin tredje Ironman. Som fysioterapeut funderar jag en hel del på det rimliga i att utsätta kroppen för den typ av extrem belastning, som det innebär med 3,8 km simning i havsvatten + 18 mils cykling följt av ett avslutande maratonlopp med 42 km löpning.  Men sonen är liksom de flesta deltagarna vältränad, och som pappa kommer jag förstås att stolt heja fram honom under de ca 12 tim det tar under lördagen. Vilket jag också gjorde på ”uppvärmningen” nyligen, på Malmö Triathlon. 

I veckan har det också varit ett mini-Triathlon i Kalmar, en folkfest med tusentals åskådare. En av deltagarna, Ronald Rosengren, uppmärksammades särskilt. Han drabbades av stroke för 12 år sedan och gjorde en fantastisk prestation när han nu genomförde loppet.  

 Lyssna till hans berättelse och en expertkommentar från fysioterapeuten Ulla-Britt Flansbjer i SR P1-morgon. Grattis till en strålande prestation Ronald, du är ett föredöme!

 Önskar er alla en skön helg!