En vecka av eftertanke och vardag

Den här veckan har präglats av terrordåden i Bryssel. Det är svårt att ta in det hat och den skräck som vi ser. Det är svårt att inte vara rädd. Samtidigt är det kanske mänskligt att skynda vidare, att försöka glömma eller tänka på något annat. Men jag tror att vi ska ta oss tid att låta vardagen stanna upp, om än för en kort stund. För att sörja över och med de drabbade. Och för att samla mod och kraft att möta angreppen på vårt fria och öppna samhälle. 

Sacos ordförande Göran Arrius, som var på plats i Bryssel i veckan lånade några kloka ord från Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg. Jag lånar dem också: ”Om de kan visa så mycket hat, tänk så mycket kärlek vi kan visa tillsammans.”

Denna märkliga vecka har samtidigt varit en vanlig vecka. Det vill säga fylld av intressant och viktigt arbete från Fysioterapeuternas sida. Socialstyrelsen har arbetat fram preliminära riktlinjer för MS och Parkinson, och vi har tidigare fört fram våra bestämda synpunkter i en debattartikel i Dagens Medicin. I veckan har vi också lämnat Fysioterapeuternas remissvar till Socialstyrelsen i frågan.

I våra förberedelser inför höstens kongress, då vi bl.a. ska fatta beslut om inriktning för förbundets verksamhet under åren 2017-2020, så har vi bl.a. genomfört en medlemsenkät. I ordmolnen här nedan sammanfattar Anna-Karin Trixe, hälso- och sjukvårdsstrategisk chef inom Fysioterapeuterna, glimtar utifrån respektive fråga. 

Ingen exakt vetenskap, men ett sätt att åskådliggöra de stora dragen. Vi kommer att prata mer om detta på nästa veckas förbundsstyrelsemöte och även kring hur vi ska ta tillvara de kloka tankar som kommit in.

Utöver framtidsenkäten, som riktat sig till medlemmar, så har vi också våra dialogmöten med representanter utifrån. Där finns ingen sammanställning ännu eftersom många möten återstår. Men när vi är klara med dem kommer ytterligare en dimension i analysen, eftersom de svarat på delvis samma frågor som finns i enkäten.  

  
 

I början av veckan publicerades en artikel av en grupp av forskare från hela världen. Budskapet är att det behövs mer fysisk aktivitet och träning på äldreboenden. Denna artikel, med bl.a. Erik Rosendahl, professor i Fysioterapi, Umeå universitet visar tydligt: Det finns ett stort behov av fler fysioterapeuter inom äldreområdet!


  

Under onsdagen presenterade Dagens Medicin den årliga rankingen av svenska sjukhus. Vinnarna blev desamma som föregående år, och finns alla i sydöstra sjukvårdsregionen. Grattis till sjukhusen i Linköping, Jönköping och Oskarshamn och en alldeles särskild grattishälsning till alla fysioterapeuter och sjukgymnaster som arbetar på dessa sjukhus!

 

I måndags och  tisdags deltog jag i en samling med ledarnätverket After the Edge. Fortfarande efter mer än tio år träffas nätverket regelbundet till givande reflektionsmöten, efter den magisterutbildning i ledarskap för förbättring av hälso- och sjukvård, som vi deltog i på dåvarande Växjö universitet. 

Denna gång var det Region Kronoberg som var arrangör, och en del av programmet omfattade redovisning av pågående ledningsarbete i regionen och från ett inspirerande besök på Intermountain Hospital i USA.

 
Påskhelgen står för dörren. Jag önskar dig en trevlig helg och hoppas också att det innefattar lite skön vårsol.

Glad Påsk!