Kommentar till debattartikel i DN om primärvård

DNdebatt idag skriver Göran Sjönell och Mikael Stolt om hur en stark primärvård ska kunna byggas. Att förbättra tillgänglighet och kvalitet för patienter i den nära vården är en mycket angelägen fråga där Fysioterapeuterna tillsammans med många professioner är delaktiga i en av regeringen tillsatt utredning, som leds av Anna Nergårdh. Flera av de förslag som förs fram i debattartikeln är intressanta och bör givetvis beaktas i den pågående utredningen.
Däremot är det tröttsamt att läsa hur nedlåtande debattörerna uttrycker sig om andra professioner, t.ex. ”att andra än allmänläkarna kan vara första kontakt, exempelvis sjuksköterskor, sjukgymnaster med flera, när patienterna söker vård har bristande stöd i aktuell forskning”.

Fysioterapeuter och sjukgymnaster är redan idag en självklar första instans för många patienter med besvär från rörelseorganen, inom stora delar av svensk primärvård och resultatet är dokumenterat gott med stor patientnöjdhet och god kvalitet. (Beskrivs t.ex. av Karin Samsson, Göteborgs universitet, 2016, läs mer här).
Det förändringsarbete som ligger framför oss för att förbättra svensk hälso- och sjukvård är mycket stort. Och det minsta vi behöver nu är att sätta olika professioner mot varandra. Vi behöver istället bli ännu mycket bättre på att samarbeta över professionsgränserna och göra det med betydligt större fokus på patienter och närstående. Patienter och närståendes rätt till ökad delaktighet i sin hälso- och sjukvård är inte bara självklart, det är också en av de största drivkrafterna för förbättring av hälso- och sjukvården och omsorgen.
Det finns alltför många som fortfarande inte får tillgång till den hälso- och sjukvård de har rätt till, och det gäller såväl barn och ungdomar, personer i arbetslivet och inte minst äldre. Det kommer att krävas både mer resurser, bättre kompetensförsörjning och kompetensutveckling men också ett förbättrat ledarskap och nya perspektiv för att åstadkomma nödvändiga förbättringar. Låt oss fokusera på det!
Läs gärna mer om Fysioterapeuternas synpunkter på effektiv hälso- och sjukvård här.