Dags för andra halvlek

Fredag och lördag denna vecka samlas förtroendevalda inom Fysioterapeuterna från hela landet till Rådsmöte. Det betyder att det i princip är halvvägs in i mandatperioden och halvvägs till nästa kongress, som äger rum hösten 2020. Under dagarna arbetar vi med de uppdrag, mål och aktiviteter som beslutades om på kongressen 2016 och det är tillfälle för avstämning och att hämta energi inför andra halvlek av mandatperioden. Eftersom det är valår i år kommer det också att finnas inslag av det under Rådsmötet.

Invigningstalare var regeringens utredare av God och nära vård, Anna Nergårdh, som på ett engagerat och uppskattat sätt redogjorde för utredningens arbete för framtidens hälso- och sjukvård. Läs mer om Anna Nergårdhs utredning i ett dagsaktuellt blogginlägg. Du kan också se invigningen på webben i efterhand här och läsa ett referat i tidningen Fysioterapi här

I uppladdningen inför Rådsmötet har vi de senaste veckorna träffat en rad företrädare för de politiska partierna med vårt budskap för ett hälsosammare Sverige, Tre lyft för Sverige. Vi fick också en debattartikel på samma tema publicerad i Dagens Medicin i veckan. Tanken är att detta budskap om vad som behövs för ett hälsosamt liv i rörelse för alla nu ska kunna användas i hela landet, i distrikt och sektioner och i alla delar av förbundet.

I måndags samlade utredningen God och nära vård alla sina tre referensgrupper från politik, patientrepresentanter och fackliga organisationer för en avstämning inför delbetänkande två. Från Fysioterapeuterna deltog jag och Cecilia Fridén. Det blev en bra och inspirerande dialog, och glädjande nog fanns det en hel del inslag av både prevention, interprofessionellt lärande och rehabilitering. Återstår att se och följa upp vad som finns konkret i det betänkande som lämnas till regeringen den 1 juni.

I tisdags träffades Välfärdsrådet med både fackliga representanter och arbetsgivarföreträdare på SKL kring de viktiga framtidsfrågorna inom svensk välfärd. Helt klart är att alltfler nu inser det enorma behovet av rekrytering som ligger framför oss i välfärdssamhället. Utmaningarna med dramatiskt ökande antal äldre belystes också särskilt under mötet, liksom tillitsdelegationens pågående arbete, som presenterades av Laura Hartman.

Agneta Jöhnk, direktör för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL presenterade förändringen av antalet äldre de kommande tio åren.

Förbundsstyrelsen sammanträdde igår torsdag. På agendan stod bl.a. godkännande av verksamhetsberättelsen för 2017 (ta gärna del av den här), förberedelser av Rådsmötet men också en del beslutsärenden. Efter livlig och engagerad diskussion beslutade förbundsstyrelsen att genomföra Fysioterapi 2019 i Stockholm och Fysioterapi 2021 i Göteborg.

Förbundsstyrelsen samlad Globen Hotell under torsdagen.

Med denna vintriga bild från Jönköping, med en inställt Vättern önskar jag alla en skön helg. Våren står ändå för dörren!